fbpx Очаква се да има повече пари по еврофондове след 2014 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се да има повече пари по еврофондове след 2014 г.

В периода от 2014 до 2020 година европрограмите ще бъдат свити от седем на пет. Според известните до момента данни има всички основания да се смята, че страната ни ще разчита на повече средства. Основен акцент за следващия период ще е инфраструктурата, но в същото време ще се увеличат и парите за инвестиции, малките и средни предприятия и нисковъглеродната икономика, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев, по време на откриване на информационен център в Бургас. Затова около една четвърт от всички средства ще бъдат насочени в тези сфери. Предизвикателство обаче е предстоящата година, когато е краят на сегашния програмен период и когато трябва да се случат най-големите като обем плащания.

Засега оперативна програма „Транспорт" е шампион по усвоени средства, уточни министърът по еврофондовете. Той добави, че договорени до момента са 95% и са разплатени една трета от всички пари. По-тежка обаче остава ситуацията с програма „Околна среда", където има добър темп на договаряне, но разплащането върви бавно. Това не е изненада предвид, че там са най-сложните инвестиции, успокои Дончев.

Междувременно директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов обяви, че по програма „Рибарство" вече са разплатени 17%, а договорените средства надминават 53 % от договорените пари.