fbpx Очаква се нов бум на пазара на жилищни имоти в столицата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се нов бум на пазара на жилищни имоти в столицата

На прага на нов бум се намира пазарът на жилищни имоти в столицата. Краткият период на търсене от страна на купувачите, покачаването на активността и появата на нови типове клиенти са сред основните белези за появата на нов етап в сегмента. Това се посочва в анализа на Имотека, обхващащ второто и третото тримесечие на 2015 година.

„От началото на 2015 година несъмнено наблюдаваме ръст, но неговото същинско развитие тепърва предстои”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. „Няколко са пазарните фактори, които сочат, че в рамките на следващата година ще станем свидетели на нов бум на пазара на имоти в София. В момента наблюдаваме покачване в броя сделки в столицата с около 20%, но излизането на новите проекти ще отключи далеч по-видима вълна от покупки”, допълва Атанасова.

Според нея, купувачите сключват сделка след среден период на търсене от около месец и половина. Същевременно големият брой нови проекти в столицата, изградени според нуждите на клиентите, скоро ще излязат на пазара, което рязко ще го активизира и ще станем свидетели на нива на активност, сходни с тези от преди кризата.

„Дори днес около 15% от сделките в централната част на града и близките квартали са преди Акт 16. Купувачите все по-често предпочитат да купят „на зелено” – действие, доскоро приемано като рисково, пред това да се сдобият с готов имот, който обаче не отговаря на критериите им за качество”, пояснява Люба Атанасова.

Раздвижване се наблюдава през последните две тримесечия и в профила на купувачите, посочват още от Имотека. По отношение на възрастовите и семейни характеристики купувачите са познати за българския пазаар на жилища – между 25 и 45-годишни, семейства с малки или по-големи деца. Напоследък все по-активно на имотния пазар започна да става лекарското съсловие.

Лекарите вече представляват немалък дял от купувачите, като по-голямата част от тях са около и над 50-годишна възраст. Те са стартирали частна практика, когато това стана възможно – преди около 15 години и днес разполагат с пари в брой, за които търсят изгодна инвестиция.

Лекарите се интересуват предимно от апартаменти с три помещения, които да приспособят съответно в малка чакалня, манипулационна и кабинет. В същото време, някои големи банки предлагат преференциални условия за медицинските лица, което допълнително активира този тип клиенти.

При търснето си купувачите имат ключови изисквания, с които рядко правят компромиси, особено онези клиенти, заинтересовани от по-високия жилищен сегмент. Инфраструктурата, както и локацията или комуникативността на мястото е основен критерий за избор, като търсещите апартамент често следят развитието на района и в перспектива.

Купувачите внимателно проучват както настоящите инфраструктурни промени, така и опциите за бъдещо развитие на обектите от първа необходиност – детски градини, училища, магазини, аптеки, както и транспортни връзки и линии на метрото. Друг ключов критерий за избор е етажът, на който е разположено жилището.

Средната цена на сключване на сделка в София е 75 000 евро, посочват още от компанията. Квадратурата на жилищата в столицата, за които са сключени сделки в последните две тримесечия, е средно 102 кв.м.