fbpx Очакваме повече от 1,2 млн. туристи през зимния сезон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очакваме повече от 1,2 млн. туристи през зимния сезон

През миналия зимен сезон страната ни е посетена от 1,2 млн. туристи, като очакванията ни са през тази зима да отбележим ръст и тази цифра да е още по-голяма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

„Прогнозите за силен зимен сезон се потвърждават и от данните на българските летища“, подчерта Николина Ангелкова. Според представените от нея данни само на летище София има над 80% увеличение на завените полети, като общия им брой достига 178. Сериозен е ръстът на един от най-важните ни пазари за зимен туризъм – Великобритания, като от 24 полетите от Лондон, нарастват на 69. Заявени са и близо 7 пъти повече сезонни полети от Киев и е включена нова дестинация Копенхаген. Оптимистични са и данните от летище Пловдив, където се очакват по-голям брой полети и пътници от Израел (14 нови полета), Холандия (13 нови полета), Великобритания (5 нови полета), както и от Русия. Ръстове отчитат и двете ни морски летища – планираните редовни и чартърни полети през зимните месеци показват ръст от 25% на полетите на летище Варна, а тези на Бургас отбелязват ръст от над 40%.

„Това показва, че България става не само по-разпознаваема, но и по-предпочитана туристическа дестинация за зимен туризъм“, подчерта министър Ангелкова. Това се потвърждава и от изследване на консултантска компания към Европейската туристическа комисия, което нарежда България в топ 6 на най-предпочитаните европейски дестинации за зимен туризъм.

Според прогнозите на Министерството на туризма за зимен сезон 2015/2016 може да се очаква ръст от близки и съседни пазари като Гърция, Турция, Македония и Сърбия. България ще бъде привлекателна и за туристите от Великобритания, за които тя традиционно е изгодна ски дестинация. Очаква се увеличение и на туристи от Израел, Молдова, Нидерландия, Финландия, Норвегия и Швейцария. Вътрешният пазар също се очаква да отбележи ръст, продължавайки тенденцията от изминалия зимен сезон, когато и трите големи зимни курорта регистрираха увеличение на нощувките от български граждани.