fbpx Офисите от средния клас стават все по-търсени у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Офисите от средния клас стават все по-търсени у нас

Пазарът на офиси в България има голям потенциал, който обаче крие и немалък риск за инвеститорите. Това стана ясно по време на конференцията "Развитие и предизвикателства на пазара на недвижими имоти в България", която се проведе в края на май в София в рамките на търговското изложение "Имоти Експо". Форумът дискутира състоянието и тенденциите на пазара на недвижими имоти в страната, в това число на жилищните, бизнес, офисните и търговските.
Опасенията на инвеститорите са свързани с малкия пазар в страната, недостатъчната и непълна информация за него, спекулациите на пазара на земя и непостоянството в устройствения план на градовете.

Според данни на Elta Consult, международна компания в бранша,
офисните площи в столицата са 450 хил. кв. м.


Тези от категориите от клас А и В в София заемат 240 хил. кв. м, като средният наем на обектите е 11 евро на кв. м. Специалистите са единодушни, че офисният пазар в столицата предстои да се развива все повече. В момента той е пет пъти по-малък от този във Варшава, град, който има същия капацитет като този на София.

Наблюдава се тенденция за намаляване на наемите на
луксозните офиси, като цените се движат между 14 и 16 евро на кв. м.


Все по-голямо е търсенето и заетостта на обектите от клас В и С и наемите за тях леко са се повишили през последните месеци.
Експерти в бранша коментираха, че самата структура на предлагане на офис площи у нас също се променя.
Все повече сгради отговарят на европейските стандарти
от една страна, а от друга, нарастват очакванията на клиентите. С приближаване на датата на присъединяване на България към Европейския съюз все повече международни инвестиционни фондове имат интерес да закупуват офисни помещения в страната, което от своя страна говори за още по-голямо развитие на този пазар. Тази тенденция се забеляза и на самото "Имоти
Ескпо", където от 160 фирми - участнички над 30% от тях са компании с чуждестранно участие. Това е факт, който показва нарастващия интерес на международни компании и фондове към пазара на недвижими имоти у нас, както и коя ще бъде движещата сила на този пазар за в бъдеще. На второто по рода си търговско изложение за имоти у нас се представиха строително-инвестиционни компании, агенции за недвижими имоти, финансови институции.
Самото предлагане на офис площи обаче намалява, поради липса на достатъчно добри пространства за тази цел.
Друга тенденция на пазара е изместване на голяма част от офисите от апартаменти към модерни сгради

Все повече фирми предпочитат крайните

райони на столицата като място за своя бизнес пред центъра. Затова мащабните проекти за изграждане на офис сгради в София в момента са именно в крайните райони и по булевардите. В околностите на столицата тези площи са 307 хил. кв. м, а на около 130 кв. м площ са изчислени обектите в центъра.
Това, което също се забелязва на пазара, е недостигът на качествени проекти с недостроена площ, които да могат да се предлагат за реализация на инвестиционни фондове.
В рамките на търговското изложение финансови експерти коментираха и тенденциите при ипотечното кредитиране. След година на жестока конкуренция при банките, лихвените проценти в този сектор достигнаха нива около 6%, които ще се задържат и ще настъпи спокойствие. В същото време пазарът на недвижими имоти отбелязва умерен ръст, като цените са се повишили от 5 до 7%.
За първото тримесечие на 2005 г. банките отбелязват 22% увеличение на ипотечните кредити, което се равнява на 220 млн. лв. Фактор, който оказва влияние върху нарастващия обем на това финансиране у нас е и високото ниво на изпълнение на голяма част от новото строителство. Според експерти ипотечните кредити ще продължат да се увеличават въпреки ограниченията, които налага БНБ.