fbpx Огнян Траянов, ТехноЛогика: Цифровите технологии са в основата на едно добро бъдеще | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Огнян Траянов, ТехноЛогика: Цифровите технологии са в основата на едно добро бъдеще

Огнян Траянов е основател и изпълнителен директор иа една от най-успешните български технологична компании ТехноЛогика, която предлага и внедряване софтуерни решения, като има собственият екип от програмисти и консултанти, който могат да модифицира готови или разработени изцяло нови решения, така че максимално да отговарят на утвърдените бизнес процеси на клиентите. 

Огнян Траянов е част от луксозното ни издание АЛМАНАХ2021, в която мендижъри и собственици на компании споделят мениджърски опит от първо лице, а тук представяме част от неговия разказ.

------------------

Здравната криза даде възможност и на по-консервативните да видят ролята и необходимостта от ускорени темпове на дигитализация, защото това е бъдещето за всяка икономика.

През 2016 г. ЕС създаде специален индекс DESI, който показва какъв е напредъкът на различните държави членки в дигитализирането на икономиката и обществото. Дигитализацията е необходимото предусловие за Индустриалната революция 4.0. При първото издание на този индекс България беше на 26-то място, а сега сме на 28-мо, което е много тревожно и е нужен сериозен анализ защо слизаме надолу. Докато другите държави се подготвят, вкарват роботите в индустрията, ние губим позиции.

Това, че България ще предлага евтина работна ръка, вече няма да е атрактивно. Защото роботите работят 24/7, правят всичко с компютърна точност, не пият кафе и пренастройването на програмите им за ново изделие става за секунди. Не привлекателността на евтината работна ръка, дори не обемът на приходите, а делът на добавената стойност е важният критерий за успеваемост за мен и моята компания.

Всяка индустриална революция е била съпътствана от вълнения и притеснения, че хората ще бъдат изместени. Не, няма да се намалят работните места, ще се увеличават, но с други изисквания и компетенции, ще се намали работната седмица и делът на рутинния труд. Ще е нужна динамична и гъвкава образователна система и учене през целия живот.

Според изследване на международния икономически форум в Давос, децата, които днес влизат в образователната система, ще сменят 5 професии. Днес е трудно да си представим това.

Сегашната образователна система е наследство от предишните индустриални революции. Масовото производство и свързаната с него унификация е била прогресивна стъпка, но унификацията в образователната система е вече обречена. Трябва да разпознаем таланта и заложбите на всяко дете, да създадем персонализирана програма за него, а учителят по-скоро да бъде ментор. Образованието трябва да се пренастрои много бързо, за да се подготви за тези предизвикателства.

Технологиите правят живота ни по-лек, културата го прави по-красив, а творчеството във всяка област го осмисля

ИТ бизнесът в действие

Недостигът на ИТ кадри е остър, но нашият бранш не стои със скръстени ръце, оплаквайки се, а търси и предлага решения. Колегите ми от БАИТ ме подкрепиха и предложихме инициатива, с която да се актуализират знанията на учителите по новите технологии, да се запознаят с тяхното прилагане в реалните производствени процеси. И в допълнение, да дава възможност наши служители да влизат в ролята на помощник учители в средноснимки то образование. Тя бе разпозната и оценена от МОН, превърна се в национална програма “ИТ бизнесът преподава” и след успешната реализация в условията на дистанционно обучение, прерасна в “Бизнесът преподава”. Ето, това е пример, който отговоря на визията ми за социална отговорност на бизнеса.

Днешните младежи

Дигиталните технологии са бъдещето в следващите 10-15 години и ще са в основата на това, с което днешните гимназисти утре ще работят, като напр. виртуална реалност, 3D принтери, 3D скенери, изкуствен интелект, роботи. Важно е да им дадем възможност да се запознаят с тях и да избегнем психологическа бариера като към нещо супер сложно. Тези “свръх технологии” вече са в нашето ежедневие. Използват ги инженери, зъболекари, роботи по коридорите на хотели...

Въпреки че съм технократ, аз винаги съм казвал, че технологиите правят живота ни по-лек, културата го прави по-красив, а творчеството във всяка област го осмисля. Има и една опасност - “изолиране и деактивиране на хората”.

Технологиите улесняват живота, дават ти привидно спокойствие, изкарваш толкова пари, колкото са ти нужни за храна и живеене, и нямаш повече амбиции. Съблазняват те с възможности за изграждане на виртуална среда, отговаряща на твоите мечти за илюзорно съществуване в твой измислен свят. Затова трябва да разкрием магията и удовлетворението от творчеството още от ранна възраст.

2021 г.

През тази година развиваме компетенциите и бизнеса в киберсигурността, софтуерните роботи (RPA), обработката на сателитни изображения, информационните системи за управление при кризисни ситуации, както и новия ни продукт HeRMeS eXpress, с който планираме да излезем на международния пазар. Той е единна интегрирана система за управление на човешкия капитал, която създава необходимата организация и възможност за реализация на фирмените политики в ежедневната работа на преките ръководители.

В същото време е подходящ и за малки и стартиращи фирми, стартъпи, които ползват по-ограничена, но лесна, интуитивна функционалност. HeRMeS eXpress е облачна услуга със Self Service модули, които са достъпни от всяко устройство.

снимки: ТехноЛогика