fbpx Около 340 хил. души се очакват всекидневно по новия метроучастък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Около 340 хил. души се очакват всекидневно по новия метроучастък

Около 340 хил. души се очакват всекидневно по новия метроучастък

Днес официално бе прерязана лентата на на втория лъч на софийското метро, който свързва кв. „Обеля” с кв. „Лозенец”. На откриването бяха президента Плевнелиев, министър-председателя Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Специално за церемонията в България пристигна и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Проектът за разширението на метрото в столицата е реализиран със средства от Оперативна програма „Транспорт” и e разделен на два етапа. Първият етап обхваща изграждането на основното трасе на новия метродиаметър – пътен възел “Надежда” – Централна жп гара - пл. Св. “Неделя” - бул. “Черни връх”. Трасето е общо 6,5 км и 7 метростанции.
Двата лота включени в Етап II предвиждаха разширение на трасето на подземната железница от кв. „Младост 1” до бул. „Цариградско шосе” и от кв. „Обеля” до „Надлез Надежда”. Първата е в експлоатация от повече от 4 месеца, а връзката от Обеля се открива заедно с трасето до бул. „Черни връх”. По този начин общата дължина на столичното метро става 31 км с 27 метростанции.

По изчисленията на "Метрополитен" ЕАД дневно по новия участък ще се превозват около 340 хил. души. По него ще се движат 18 нови мотриси, купени с европейски пари от оперативна програма "Транспорт" на обща стойност от 153 млн. лева. Първите 12 влакчета тръгват с пускането на втория метродиаметър, а останалите 6 - до края на ноември. Така от жк "Надежда" до центъра ще се стига за по-малко от 9 минути, а трафикът в София се очаква да се облекчи с 20 %.