fbpx Opel Antara - Луксът винаги ще изплува! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Opel Antara - Луксът винаги ще изплува!

Opel Antara - Луксът винаги ще изплува!

„Е, сега се изложихме пред германците!” – това си помислих къде на шега, къде на сериозно, когато видях водата почти до прозорците на автомобила. Почти бях сигурна, че вече няма да изгазим придошлата пролетна река, защото все пак Opel Antara не е най-известен с оф-роуд качествата си. А препятствието си беше като за състезание. Нищо подобно! Като танк тежката машина не се поколеба дори и за момент. Е, все пак трябва да отдам и заслуженото на моя колега, който шофираше и за момент не се поддаде на съмненията си. Защото после си призна, че и през неговите мисли е минал сценарий за теглене.

Както е известно Antara e един типичен представител на сериозните бизнес автомобили, който съчетават престижна визия, комфорт в интериора и возията, динамика. В тестовото пътуване по подбалканския път с новия Opel Antara, (вече на българския пазар), където съчетахме асфалт и черен път се убедихме, че автомобилът предлага изключителна сигурност и при по-трудни условия.
Като цяло моделът е станал още по-луксозен и по-технологичен, излъчва модерен дух, а поведението му на пътя е още по-добро, въпреки, че промените не за огромни спрямо предния модел.

Предната и новата версия (вдясно)

Основните промени във външния вид са при оформянето на предната и задната част на автомобила. Предният капак няма промяна, но пък тя е категорична в светлинните блокове. Нова е визията на решетката, на която бляскаво се откроява логото на марката, както и защитните брони.

Като цяло интериорът е същия, но освежаващия рестайлинг е дал по-класна визия. Материите са много приятни на допир. Изключително елегантен е кожения салон на ниво Light Titanium. Новост е електрическата спирачка за паркиране, която се включва само с един бутон, който се намира на конзолата между свете седалки. Така липсата на ръкохватка освобождава повече пространство на самата конзола, осигурява допълнително пространство за съхранение на вещи и повишава комфорта на водача и спътника му. Освобождаването на спирачката също е автоматично само с потегляне. Докато пътувахме установихме удобствота на системата за подпомагане на потеглянето по наклон. Съответно система за контрол при спускане (Descent Control System, DCS), поддържа максимум 10 км/ч чрез активиране на предните спирачки без да е нужно от шофьорска намеса. Тази система е удачна, ако решите да се впуснете в подобни като нашите планински изпълнения, за които Antara показа, че е подготвена.

Една от сериозните промени е в изцяло подновената гама от двигатели, която включва два дизелови и един бензинов мотор с ниски нива на емисии. Но основното им предимство е подобрена динамика със значително намален разход на гориво. Изцяло нови са и двете трансмисии - шестстепенна механична или автоматична.

Както може да се очаква двата дизелови двигателя- 2,2 л CDTI (163 к.с. и 350 Нм, и 184 к.с. и 400 Нм) дават отличен среден резултат за такава сериозна машина – съответно 6,3 и 6,6 литра на 100 км. Те са увеличили конските сили спрямо предшественика с 34 и 36 к.с. Бензиновата версия е 2,4 ECOTEC и 167 к.с. с по-висок среден разход от 8,8 л/100 км. за версията с предно предаване и механична трансмисия.

Според това как най-често ще използвате автомобила може да изберете предно или адаптивно двойно предаване. Разбира се, в основната част от движението задвижване е само с предните колела, като пътната ситуация се следи във всеки едни момент. Ако за миг се намали сцеплението на предните гуми, то системата реагира в рамките на 0.1 секунди и моментално преразпределя мощността 50 на 50 към предния и задния мост.
В ниво на оборудване Base с предно предаване автомобилът започва 43,930 лв с ДДС, като не ползва данъчен кредит.

Системата FlexFix Bike Carrier за превозване на велосипеди