fbpx Opel продължава пътя на електрификацията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Opel продължава пътя на електрификацията

Opel продължава последователно да въвежда своята стратегия за електрификация. Единадесет модела на Opel ще бъдат електрифицирани до средата на 2022 г. – включително цялата гама лекотоварни превозни средства (LCV) на Opel. По пътя към планирания автопарк без вредни емисии, някои модели ще се предлагат изключително и само като акумулаторно-електрически варианти още от тази година - Opel Combo LifeVivaro Combi и Zafira Life. В България се очаква въвеждане на финансова субсидия за закупуване на електрически автомобили през 2022 г.

„Няма друга алтернатива освен електрификацията. В бъдеще Opel ще набляга на развитието на екологично чисти иновации. И това ясно се показва от бързата промяна, която въвеждаме: от 2024 г. ще предлагаме електрифицирана версия на всеки модел на Opel, без изключение. С други думи, наследниците на Crossland и Insignia също ще бъдат електрифицирани. Нашето становище е ясно: От 2028 г. ние ще продаваме изключително електрически превозни средства с акумулаторни батерии в Европа“, заяви главният изпълнителен директор на Opel Уве Хохгешурц.

През следващите месеци новото поколение на Opel Astra ще бъде в основата на офанзивата за електрификация на базираната в Рюселсхайм марка. След като отпразнува своята премиера през септември 2021 г., новата Astra с пет врати ще пристигне при клиентите през пролетта. Моделът се предлага като plug-in хибрид още от самото начало на производството му. През 2023 г. изцяло акумулаторната Astra-e ще завърши гамата. Така продуктовото портфолио на електрически автомобили носещи знакът Blitz на Opel обхваща от мъника Opel Rocks-e до най-големия лекотоварен ван Opel Movano-e.

Opel Combo-e Life и Opel Zafira-e Life вече са много успешни на пазара. И двата модела се задвижват от електродвигател с мощност 100 kW/136 к.с. Със своята литиево-йонна батерия от 50 kWh Combo-e-Life постига пробег от до 280 километра в съответствие с WLTP, в зависимост от профила на шофиране, външната температура и условията. Необходими са само 30 минути, за да може батерията да достигне до 80% състояние на зареждане на обществена станция за бързо зареждане с постоянен ток.

При Opel Zafira-e Life клиентът може да избира между 50 kWh литиево-йонна батерия (230 км обхват според WLTP) и батерия със 75 kWh за пробег до 330 км според WLTP. Zafira-e Life се предлага в три дължини на превозното средство с място за до девет души.

В допълнение към plug-in хибридни и акумулаторно-електрическите модели, Opel вече предлага и превозно средство с водородни горивни клетки. Vivaro-e HYDROGEN е базиран на електрическия Opel Vivaro-e. Новият модел разполага със задвижване с горивни клетки, комбинирано с акумулаторна батерия и осигурява пробег на шофиране до повече от 400 километра (WLTP).