fbpx Оpel закрива завода си в Атверпен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Оpel закрива завода си в Атверпен

Не е лесно да се вземе решение за закриване на завод и оставяне без работа на 2606 души, но с цел по нататъшното си  жизнеспособно бъдеще, компанията ще затвори производствения си завод в Белгия до края на 2010 г.

Напълно разбираме какъв ще е ефектът, който това съобщение ще предизвика върху служителите в Антверпен и техните семейства, и дълбоко им съчувстваме,” заяви Ник Райли, CEO на Opel. “Множество хора са били посветени на завода поколения наред и са вършили превъзходна работа, произвеждайки висококачествени коли. Решението за това съобщение днес не беше лесно; напротив, то е нещастният резултат от настоящата бизнес реалност. Ние трябваше да направим това съобщение, за да можем да осигурим жиснеспособно бъдеще за всички дейности на Opel и Vauxhall.”

Световната икономическа криза доведе до значителен спад в автомобилната индустрия. Очакванията са автомобилният пазар в Западна Европа през 2010 г. да бъде с 1.5 млн. коли по-малко в сравнение с вече силно пониженото ниво на продажбите през 2009 г. и около 4 млн. по-малко от най-високото ниво през 2007 г. Не можем да очакваме връщане на това високо ниво в скоро време, ако въобще някога успеем, което ще доведе до значително свръхпроизводство по принцип и в частност за Opel. За да осигури дългосрочен живот на компанията, е необходимо производственият капацитет на Opel да бъде намален с около 20%.