fbpx Оптимизъм на пазарите на недвижими имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Оптимизъм на пазарите на недвижими имоти

Оптимизъм на пазарите на недвижими имоти

Обемът на инвестициите в недвижими имоти в световен мащаб ще нарасне с 10 до 15% през 2014 г. и ще надхвърли 1 трилион долара за първи път от 2007 г. Това показа проучване на консултантска фирма за имоти Cushman & Wakefield. Растежът съществено ще се ускори от 8,4% през 2013 г., в която инвестициите са възлезли на 977,7 милиарда долара.

Северна и Южна Америка се очаква отново да водят възстановяването с ръст от 19% спрямо 2013 г., следвани от Европа, където се очаква инвестициите да достигнат 231,5 милиарда долара при 203,1 милиарда през 2013 г.

Международната активност вече расте във всички региони според Cushman & Wakefield. Делът на чуждите инвеститори надхвърля 12% в Северна и Южна Америка и Азия, но е над 40% в Европа, като се очаква да нарасне допълнително.

Според българската консултантска компания за имоти Forton тези фактори увеличават шансовете международните инвеститори да се завърнат в България.

„През 2013 г. местните играчи доминираха пазара при ограничен, макар и по-висок обем от 2012 г. Тази тенденция най-вероятно ще продължи в следващите месеци, но очаквам и чуждите инвеститори да се активизират през 2014 г.“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „Имаме стабилизация и потенциален ръст на наемите в клас А офис сградите, водещи търговски центрове с топ международни марки и по-високо доверие на инвеститорите в глобален мащаб. Това са основанията да гледаме по-оптимистично към следващите няколко тримесечия“, казва Михаела Лашова.

„Още в първите дни на 2014 г. виждаме сигнали, че инвеститорите се активизират. Това е необичайно за началото на годината, но пък е в синхрон с очакванията ни за повече сделки в сравнение с 2013 г.“, допълва тя.

Facebook коментари