fbpx Още един път за слънчевите лъчи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Още един път за слънчевите лъчи

 
След като толкова дълго време чакахме да дойде пролетта и слънцето, изведнъж те ни се представиха в пълния си блясък. Извадихме летните дрехи, роклите с голи рамена, къси поли и панталони, сандали и джапанки. И се изложихме на слънцето. Имайте предвид, че дори и да сте далеч от морския плаж, слънчевите лъчи оставят своя печат върху кожата, още повече сега, когато тя все още е много изнежена след зимния сезон.
 
Със сигурност на всеки е известно какво включва слънчевият спектър, но още едно припомняне няма да навреди – а това са ултравиолетови лъчи, видима светлина и инфрачервени лъчи. 
Ултравиолетовите лъчи са три вида: UVC,  които са най-опасни, но за щастие не достигат земната повърхност, а се поглъщат от озоновия слой;  UVB, които са 5% от останалата ултравиолетова радиация и могат да причиняват пигментации, изгаряния, както и да провокират оксидация в клетъчните мембрани. Основна роля за така търсенето почерняване на кожата играят UVA, които са 95% от ултравиолетова радиация, достигаща земната повърхност. Тези лъчите проникват чак до дермата и нарушават протеиновия баланс, особено този на колагена. Те са причина за образуване на свободни радикали и по този начин вредят на кожата на ниво ДНК. Вследствие на това, протича процеса наречен фотостареене на кожата: тя става нееластична, без блясък, дехидратирана, появяват се фини бръчици и пигментни петна. За съжаление приятният слънчев тен избледнява и след няколко седмици от него няма и следа, но вредното въздействие на слъчевите лъчи се натрупва вътре в кожата и е една от основните причини за преждевременното стареене на кожата.
 
 
Това лято френската козметична компания ERICSON LABORATOIRE  излиза с обновена серия от слънцезащитни продукти - DERMA SUN.  Продуктите съдържат фотостабилни филтри, които ефективно неутрализират UVA/UVB лъчите върху кожната повърхност. Иновативните активни съставки: THALITAN (комплекс от кафяви водорасли, магнезий и манган), стимулатор за тен, и VENUCEANETM, антиостаряваща молекула, която се активира от топлина, допълват адаптивната защита на кожата от вредните слънчеви лъчи.
Резултатите от тестовете IN VITRO показват, че благодарение на съставката VENUCEANE™, защитните способности на кожните клетки спрямо вредната оксидация, причинена от слънчевите лъчи се повишават и колкото по-висока е температурата и по агресивни са ултравиолетовите лъчи, толкова по-ефективна е тази самозащита. С 46 % намалява средната стойност на мембранната пероксидация и стреса от UV лъчите, защото VENUCEANE™ запазва целостта на клетъчните мембрани и те продължават ефективно да изпълняват своите функции. 
 
 
Любопитни факти за защита на кожата

Между 2 и 5 % от общото количество клетки в епидермиса са имунните клетки Лангерханс. Под въздействие на UVB лъчите техния брой намалява и така пада естествената имунна защита на кожата, което води и до преждевременното и остаряване. Тестовете in vitro показват, че THALITAN защитава на 80 % всички клетки, подложени на UV радиация и в частност поддържа броя и дендритната структура на клетките Лангерханс.

АЛАНТОИНЪТ е активна съставка използвана от векове в традиционната медицина и козметиката. Стимулира клетъчната пролиферация и следователно ускорява процеса на заздравявяне на кожата. Има кератолитичен ефект, който ускорява клетъчното обновление. Действа омекотяващо и противовъзпалително: повишава левкоцитите и подобрява лимфния дренаж. Овлажнява.

АЛОЕ ВЕРА се използва в козметиката и медицината още от времето на египетските фараоните и в Древна Гърция заради омекотяващите, противовъзпалителни и заздравяващи свойства. Стимулира синтеза на колаген и еластин и има кератолитичен ефект, благодарение на който се подобрява водното съдържание в кожата.

РИМСКА ЛАЙКА - Използвана от древността като противовъзпалително средство при настинки и треска. В съвременната козметология се употребява за успокояване и омекотяване на суха кожа, а също и при възпалена кожа на пеленачета.

КАРИЦИЛИН (ЕКСТРАКТ ОТ СМОКИНЯ) - Смокиновото дърво произхожда от Персия и Мала Азия и е широко разпространено в Средиземноморския регион. То е едно от първите култивирани плодови дървета. Плодовете му съдържат полизахариди, които формират филм и предотвратяват изпарението на вода през епидермиса. Съдържат и маликова киселина, АХК, която индуцира катаболизма на кератин в аминокиселини, важен фактор за хидратацията. При нанасяне дава усещане за свежест, еластичност и конфорт.

МАСЛО ОТ КАРИТЕ - Получава се от плода на дърво, което расте в Западна Африка. Местните го използват за готвене. В шоколадовата индустрия е заместител на какаовото масло. В козметиката се ползва поради своите хидратиращи и омекотяващи свойства.

ПАНТЕНОЛ - Провитамин В5, използван в козметиката поради неговите хидратиращи, лечебни, противовъзпалителни, омекотяващи и реструктуриращи свойства. Намалява загубата на вода , поддържа мекотата и еластичността на кожата. Стимулира клетъчната пролиферация, поради което има лечебни способности. Добре се понася от чувствителна, раздразнена и дехидратирана кожа. Използва се за лечение на изгаряния (слънчеви и др.) като намалява възпалението и ускорява заздравяването.

ВИТАМИН Е - Мощен антиоксидант, който защитава кожата от свободните радикали. Предпазва кожата от фото-стареене. Освен това той повишава способността на кожата да задържа вода, поради което изглажда кожната повърхност и намалява появата на бръчки, подобрява микроциркулацията.