Още едно добро решение

След като Dacia Duster успешно триумфира още с първата си поява, и от завода излязоха 200 000 екземпляра, днес вече има нова модификация, която се предлага от началото на септември и у нас. Клиентите на модела могат да си поръчат автомобил с LPG конфигурация и фабрично монтирана газова уредба на мястото на резервната гума и предно предаване. Двигателят, който се предлага е бензинов 1,6 л/110 к.с. Това, което производителят гарантира е, че са намалени с 12% емисиите на CO2 спрямо един редови бензинов двигател и по-ниски стойности на отделяните NOx и твърди частици. Освен това автомобил работещ на LPG e и с 60% по-тих от такъв с дизелов двигател. Дали са 60% не мога да кажа точно, но докато пътувахме по магистралата наистина говорехме без да напъваме гласните струни, а задните пътници ни чуваха без проблем.

LPG версиите на Dacia отговарят на строгите норми по отношение на безопасността на Европейския съюз. Резервоарът направен от стомана с висока устойчивост е оборудван с пет елемента за допълнително обезопасяване: клапан срещу връщане на гориво, мулти-клапан за лимитиране на пълненето на бутилката до 80%, ограничител на дебита, редуктор на налягането и предпазен клапан за спиране на горивото при инцидент.

При модификацията LPG и бензин имате на разположение един резервоар бензин и един LPG, като с тях може да изминете общо около 1000 км. Разходът на газ е средно около 9-10 литра на 100 км. и с едно зареждане може да измине около 400-500 км. Вместимостта на газовата бутилка е 42 литра, а бензиновият резервоар е 50-литров.
При ниската цена на газ, автомобилът става доста икономически изгоден. Като прибавим и стартова цена от 22 090 лева с ДДС и възможност за данъчен кредит сметката излиза съвсем добра.
Газовата бутилка е монтирана на мястото на резервната гума и така багажното пространство е запазено в пълен обем.


Както може да се очаква тази модификация е малко по-мудна при потегляне и е нужно да натиснете повечко газта на педала. Но пък по пътя без проблем поддържа разрешената висока скорост. На практика, аз не усетих разлика в шофирането на газ и бензин. Мощността не се губи по никакъв начин. Единствено кончетата ми се струват по-малко, но е ясно, че няма да се състезаваме точно с този модел. Все пак имате възможност да избирате на какво гориво да карате – само с натискане на един прекъсвач и горивото се сменя автоматично.

Facebook comments