fbpx Остров Бали – екзотичната азиатска приказка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Остров Бали – екзотичната азиатска приказка

В последните години се оформиха няколко изключително любими световни туристически дестинации за българите и една от тях е индонезийският остров Бали. Дори споменаването на името му само предизвиква в съзнанието екзотични картини, пълно отпускане и незабравими преживявания, събрани на една сравнително малка островна площ. Наричат го Раят на Земята заради уникалните географски картини – зелени нарязани оризища, буйна тропическа растителност, сравнително урбанизирана джунгла, страхотни плажове с палми и тюркоазни води на Индийския океан. Лично за мен това е мястото, където може да се кара сърф с огромно удоволствие и в същото време да се посетят толкова много забележителности.

Островът

Бали е продължение на големия архипелаг, който тръгва от дивия Суматра и продължава с Ява, на който се намира столицата на Индонезия Джакарта. Той е буквално на няколко километра от Ява, като след него се изреждат Ломбок и източен и западен Нуса Тенгара. От едната страна той е изложен на Индийския океан, а от другата на вътрешното индонезийско море Ява. В съседство има няколко малки острова, които също могат да бъдат посетени - Нуса Пенида и Нуса Лембонган, както и малките атоли в близост до Ломбок - Гили Мено, Еър и Траванган - които не трябва да пропускате, след като сте стигнали до другия край на света. На острова има вулкан с височина от внушителните 3000 метра, както и две планини високи по 1700 и 2200 м, от които се откриват зашеметяващи гледки.
Главният град на острова, където се намира и летището, се казва Денпасар, но не ви препоръчвам да се целите в него като място за настаняване. Потърсете местностите Чангу, Семиняк или полуостров Букит. За да усетите духа на това място, задължително трябва да прекарате поне два дни в планинското градче Убуд.

 

Храмовете

Индонезия е държавата с най-голяма мюсюлманска общност, но някои от островите й се уповават на Хиндо вярата и един от тях е именно Бали. Това е причината местните хора да са много смирени и дружелюбни и истински гостоприемни, а това е важен фактор за туристите. Храмовете са десетки, но няколко наистина заслужават да бъдат посетени. Танах Лот буквално е построен на остров и може да се стигне до него само при отлив на водата. Улувату пък стърчи от ръба на скалите. Другите интересни са храмът Пура Бесаких, както и тези покрай градчето Убуд. В един от градските храмове, както и в този на Улувату почти всяка вечер местен фолклорен състав изпълнява специфичните екзотични и цветни танци и музика, които също невероятна атракция. До много от храмовете са се ширнали и известните оризови тераси, които смайват с яркозелените си цветове и са концентрирани най-вече в планинската част в близост до Убуд.

 

Приключенията

За голяма част от посетителите на острова най-голямото предизвикателство са вълните, идващи от океана. Местата за сърф наистина са много, като основно са съсредоточени по-малкия полуостров наречен Букит - Баланган, Дриймленд, Паданг Паданг, Улувату, както и рифовете на Нуса Дуа. От моя тригодишен опит на острова препоръчвам да се насочите към Нуса Дуа или Еко Бийч, който се намира извън Денпасар в посока към храма Танах Лот. Там има вълни през цялата година, като най-големи са през нашето лято с пик в края на август и началото на септември. Това са едни от най-истинските вълни и почти няма по-известен сърфист по света, който да не е посещавал острова. Ако обичате този спорт, непременно трябва да имате това място в личната си колекция от дестинации. Ако пък обичате планинските преходи, то изброените по-горе планини, могат да бъдат изкачени, за да видите изгрева на слънцето, който трудно може да се опише и да останете буквално без думи от гледките, които се откриват. В Убуд има условия и за рафтинг, като реката е много пълноводна.

Храната

На повечето места вече се предлага европейска храна, за тези, които не могат без нея, но аз препоръчвам да опитате местната, която е много разнообразна и вкусна. Въпреки, че Бали е на океана, местните предпочитат месото - свинско, пилешко, както и патешко, приготвени с много видове зеленчуци, ориз и нудли. За да се нахраните добре в местен уарунг (ресторант) ще ви струва между 50 до 100 хиляди рупи на човек или 10-15 лв. Разбира се, рибата присъства навсякъде, като бих ви препоръчал да отидете до рибния пазар в рибарското селище Джимбаран, разположен само на няколкостотин метра от международното летище в Бали. Тук ще откриете почти всички морски риби от най-популярната червена риба до най-рядката Махи-Махи и заедно с това ще опитате всичко на място. А, да - подготвите за пикантната храна, защото в повечето случаи тя е такава.

Плодовете са толкова много, че всеки ден можете да пробвате нов екзотичен вид. Има ги на всяка сергия, а във всяко едно заведение се предлагат и под формата на фрешовете, които са безумно евтини. Моят личен избор са кокоса, драконовия плод, мангустините, рамбутана, както и мангото. Съветвам ви да не рискувате с плода дориана, заради буквалната миризма на мърша и вкуса, който после не може да излезе от устата ви за 24 час.

Нощувки

Разбира се, на острова присъстват много от известните хотелски вериги, но за да усетите истинският дух на Бали, бих ви насочил да наемете къща в районите на Чангу, Семиняк, Джимбаран или Улувату. Наемът за месец е между 400 и 800 долара. Там има и добри хостели, като в никакъв случай не става въпрос за 20 легла в едно помещение, а красиви и спретнати отделни стаи долепени една до друга, като почти навсякъде има басейни.

Транспорт

На острова най-бързото и лесно придвижване става със скутер, като той може да бъде взет под наем почти навсякъде срещу 7-10 хил. рупи или между 10 и 20 лв на ден. Внимание! Движението е ляво и в първия момент това ще ви стресира, но лесно се свиква с него. Добре е притежанието на международна шофьорска книжка. Автомобилът не е много препоръчителен, защото задръстванията не са рядкост, а свикването със спецификата на движението изисква малко повече време и не си заслужава.

Времето

Противно на очакванията, нашата зима съвпада с местния дъждовен сезон, който в никакъв случай не е тежък, а нашето лято с хубавото време. През дъждовния сезон превалява за кратко следобед като рядко се случва да продължи по-дълго. Градусите са от 28 до 33 през деня и влажността е много висока , а нощните температури са около 23. Когато пристигнете този климат ще ви постави в лек шок, но бързо се привиква. Не носете излишни връхни дрехи, защото няма да ви потрябват, само нещо леко и непромокаемо за дъждовния сезон.