fbpx От 26 юни очакваме първите чартърни полети с чуждестранни туристи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

От 26 юни очакваме първите чартърни полети с чуждестранни туристи

Очакваме първите чартъри с чужди туристи на 26 юни на летище Бургас от Амстердам, другите ще са от различни градове в Германия. На 27 юни следват полети на ТУИ и „Дер туристик“ също от Германия. Във Варна първите полети ще са отново от Германия, но на 29 юни. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг преди старта на активния летен сезон от 1 юли в България.

Към този момент планираните полети на морските ни летища до края на септември са около 10 600 в Бургас и 6400 – във Варна, посочи тя и припомни, че България първа отвори границите си без карантина за чужди туристи на 1 юни, а от 15 юни държавите с достъп са вече 34. Не сме спирали комуникацията с моите колеги министри и водещите туроператори, които работят с пазар България, и очаквам поетапно възстановяване на полетната програма от наши основни туристически пазари, каза министърът. Позитивно се приема сред партньорите ни антикризисната мярка за субсидиране с 35 евро на всяка седалка в чартърите. Това дава  възможност с чартъри с туристи за здравен, балнео- и СПА туризъм да удължим сезона до края на октомври. Очаква се в средата на юли да се потвърдят полетите и за октомври, стана ясно от думите й.

Вече са проведени предварителните срещи с всички контролни органи и местните власти, които да гарантират безопасно пребиваване на туристите в новата ситуация. Апелирам към всеки представител на сектора да положи максимални усилия в работата си. Важно е да се спазват законите, защото всяко неправомерно действие води до накърняване имиджа на страната. Контролът ще е безкомпромисен, предупреди министърът.
Бих искала да бъдем положителни въпреки необичайно тежката ситуация. Миналата година имахме добър сезон и заради това акцентирам на полетите. Трудно е да се прави сравнение. Факт е, че има спад на летищата, а в началото на януари очаквахме 10 на сто ръст в сектора. Хотелите, които ще отворят за сезона, засега са около 60-70% по информация на бизнеса в Слънчев бряг и Златни пясъци, но ситуацията е динамична, подчерта министърът. Друг важен момент, върху който тя обърна внимание, е епидемичната обстановка в съответните държави, с която трябва да се съобразяваме при приема на туристите им и посочи за пример един от важните ни пазари Русия.

В туризма все пак има раздвижване и това показват и данните на ЕСТИ. От 22 май до днес над 91 000 туристи са пренощували в местата за настаняване, като от тях 93% са българи, съобщи още министър Ангелкова. Ведомството не е спирало да работи по антикризисната рекламна кампания за България. Първите прояви стартираха в края на април в социалните мрежи и други канали. Реализира се кампания за  съседните държави, Германия, Вишеградската четворка и др. за една година. Важен акцент са и балнео- и СПА услугите. Отделна кампания за страната ни се води по линия на подписаното споразумение с германските здравни каси.

Надяваме се, че тези контакти ще подпомогнат силно чартърната програма през октомври с туристи за здравен и балнеотуризъм. По всички целеви пазари от понеделник стартират интегрираните ни кампании. Фокус в кампанията е, че България е една от държавите с най-слабо разпространение на COVID-19 и това се отчита от международната общност. Страната ни получи и вече може да използва Safe Travels stamp, приемайки здравните и хигиенни протоколи на Световния съвет за пътувания и туризъм WTTC. Тази инициатива дава  възможност в световен мащаб да се идентифицират дестинациите със засилени стандарти за безопасно пътуване, акцентира министърът.

Тя се спря подробно и на мерките, предприети от правителството и ведомството за насърчаване на бизнеса, свързани с ликвидността и заетостта. Мярката 60:40 да бъде трансформирана на 80:20, предложи министерството и детайлите за промяната се анализират в момента с ЕК и МТСП. За туризма ще бъдат насочени и 50 млн. лв. за привличане на безработни, регистрирани в бюрата по труда Така работодателите ще бъдат подпомагани допълнително. Ще заработи и грантова схема за средни предприятия в сектора с конкретна помощ от 30 хил. до 100 хил. лв. за по-бързо преодоляване на кризата.