fbpx От Алманах 2015 - среща с Павел Цветков, собственик на КВЯТ ООД | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

От Алманах 2015 - среща с Павел Цветков, собственик на КВЯТ ООД

От Алманах 2015 - среща с Павел Цветков, собственик на КВЯТ ООД

 

Отваряме страниците на първия Алманах на успешните бизнес казуси в България 2015 и ви срещаме с историята, която разказва Павел Цветков, собственик на семейната фирма “Квят” ООД, която се занимава с производство и дизайн на диоптрични рамки и слънчеви очила под собствената марка очила - KWIAT.

------------------------

Започнахме бизнеса с очила през 1994 г. Първоначално стартирахме с внос на марки на чужди производители. Към края на 90-те исках по-задълбочено да развивам този бизнес и предложих на компаниите, които представлявах, да стартираме съвместна рекламна кампания на техните марки. Отговориха ми, че пазарът в България е малък и съответно биха ми отпуснали бюджет от около 600 евро на година. Всеки ще разбере, че беше повече от несериозен отговор. Но точно той бе искрата, която ни провокира да започнем да мислим да създадем собствен бранд очила. Отказът на западните компании да ни дадат рекламен бюджет през онези години беше силен катализатор и ни направи по-смели и уверени в силите ни. Позволи ни повярваме във възможностите си и да постигнем нещо, за което дори не бяхме и мечтали.

Нямахме местен конкурент и точно затова идеята за българска марка очила звучеше предизвикателно, но и доста странно. За сравнение в Италия, например, има региони, където, буквално всяка къща прави очила. Повече от три години проучвах всички аспекти на производство и реализацията на този продукт.
Когато трябваше да изберем име на нашата марка, всеки ни съветваше да се спрем с италианско звучене – нещо, което да завършва на „-они“ или „-ани“. Не искахме обаче да копираме друга марка, както правят много фирми, а да създадем нещо свое, ново и различно. Тъй като името на фирмата беше вече достатъчно известно, избрахме да стане и име на бранда. Така през април 2003 г. излезе първата ни собствена колекция с марката KWIAT. Името не е случайно. Майка ми е полякиня, а баща ми е българин. „Квят“ на полски означава цвете, а фамилията ми „Цветков“ също идва от тази дума.

Интересното беше, че след 2000-та година доста чужди компании започнаха да идват и да отварят представителства в нашата страна, но независимо от това KWIAT продължаваше да заема все повече позиции на пазара. В началото продажбите на бранда във фирмата възлизаха на 5% от общия оборот, а в момента са 75%. Преди 5 години започнахме да изнасяме и в чужбина. Към този момент присъстваме в 11 държави.

Към настоящия момент марката очила KWIAT се радва на широка популярност и много лоялни клиенти. Причините за това са винаги актуалният дизайн, високото качество, изравнено с това на световните марки очила и не на последно място атрактивните цени, които като българска компания можем да си позволим. Основната ни конкуренция продължават да са чужди компании и марки очила, но нашата цел е не само да бъдем конкурентоспособни спрямо тях, но да бъдем по-добри с максимално по-добри.
Държим много и на социално отговорното поведение и в тази връзка провеждаме различни инициативи. През лятото на 2011 г. стартирахме ежегодна информационна Кампания за безопасно шофиране с очила. През есента на 2013 г. се насочихме към необходимостта от профилактика на детското зрение и в тази връзка провеждаме различни активности. През 2014-та година разширихме кампанията в цялата страна и получихме подкрепата на Министерство на образованието и науката. С радост мога да кажа, че срещаме съдействие от редица публични личности, институции, медии и приятели и съм им благодарен, че вярват в една българка марка.

 

"Павел Цветков е завършил Техникум по полиграфия и фотография “Юлиус Фучик” в София, след което Икономически институт в гр. Познан, Полша през 1997. Но още като студент, започва работа в семейната фирма, създадена от неговия баща през 1991 г. Занимава се с директна продажба на диоптрични рамки и слънчеви очила, както и всички дейности свързани с обслужването на клиентите и рекламата на продуктите. В последните години вече сам ръководи фирмата, като всеки един ден преминава в планиране на производство и дизайн на собствени модели очила, както и в развитие на компанията извън България. Споделя, че: „най-важното за един успешен бизнес е да има добра идея. Тя трябва обаче да бъде реална и изпълнима, а не да лети в облаците. Бизнесът винаги трябва да е здраво стъпил на земята. Не съм привърженик на бързите и рискови решения и не ги препоръчвам. За бизнес е важно постоянството”.