От банките зависи бъдещето на пазара на недвижими имоти

Според данни на АДРЕС, от реално сключени сделки спадът на годишна база за цялата страна е близо 28%, като най-близки са показателите в основните градове – София и Варна. По-голяма част от малките областни центрове се радват на по-малък спад, за съжаление породен от много по-слабата динамика на пазара. Спадът на цените в по-малките градове не бе толкова осезаем, тъй като пазар почти липсваше.
През 2009та година 42% от купувачите са били с пари в брой, а 37% от продавачите - с финансови проблеми. 57% от всички клиенти на АДРЕС през годината са сключвали двойни сделки, а едва 22% са използвали ипотечен кредит.
На пазара на наеми бе регистриран 43% ръст в предлагането, породен предимно от невъзможността жилищата, закупени с инвестиционна цел, да бъдат продадени на добри цени. Това даде възможност на наемателите да търсят предоговаряне на цените на ползваните имоти или да предприемат преместване.
Търсенето през 2009та година беше най-активно в средния ценови сегмент - между 200-270 евро на месец. Най-желани се оказаха необзаведените двустайни жилища в районите с добра инфраструктура.

Ако през следващата година банките изкарат на пазара придобитите от лоши кредити имоти и решат да ги реализират бързо, почти независимо от цената, има риск да станем свидетели на срив. Ако финансиращите институции намерят механизъм да задържат тези проблемни имоти извън пазара, до пролетта на новата година при най-търсените и атрактивни жилища предлагането ще се изчерпа. Двустайни жилища в кварталите с добра инфраструктура, след Акт 16 и с добро изложение и етаж и към момента се появяват рядко и се реализират в рамките на седмица.

 

Facebook comments