fbpx Отбелязваме световния ден на Географските информационни системи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отбелязваме световния ден на Географските информационни системи

Отбелязваме световния ден на Географските информационни системи

20-та юбилейна година днес България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). В рамките на конференция под надслов „20 години проектираме света заедно“ Джузепе Пино Нобиле, директор Геопространствени технологии в НАТО и Стефан Йенсен, директор данни в Европейската агенция по околна среда, споделиха своя опит и представиха иновативни ГИС приложения на двете международни организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения в сферите на сигурност и околна среда. 

Престижното събитие у нас беше официално открито от Росен Желязков, Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Преди 20 години само шепа визионери са осъзнавали необходимостта от споделянето на информация, което е най-трудната част в човешкото общуване. Днес обаче, 80% от информацията, която се споделя, е ГИС базирана. Пазарът се оценява на около 400 милиарда годишно и няма индустрия или институция, която да не намира решения за своята дейност в ГИС технологиите“, коментира Министър Желязков и изтъкна важността за споделянето на информация, което е в основата на държавното управление и гаранция за съвместимост, прозрачност и ефективност.

Той обяви, че в момента самото  министерство изпълнява проект за изграждане на ГИС базирана електронна платформа „Единна информационна точка“, чиято амбициозна цел е да се съберат на едно място и интегрират данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура на България. Това ще даде възможност за бързото развитие на високоскоростните мрежи и за управлението на над 500 оператора, които отговарят за конкретната инфраструктура, а тя ще бъде достъпна до организации и граждани. 

В официалното откриване на форума участие взеха още американският посланик в България Ерик Рубин, Атанаска Николова - заместник-министър на околната среда и водите, Евгения Караджова – управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната, както и проф. Николай Витанов – заместник-ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, който по време на своята реч обяви, че Софийският университет стартира първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи.
Световният ГИС Ден продължава със семинарната част, в рамките на която ще бъдат представени ГИС проекти, реализирани в различни сфери през последната година в България, сред които интегрирана ГИС платформа на Министерство на вътрешните работи за криминални анализи, управление при кризи и осигуряване на обществения ред, информационна система за агростатистика на Министерство на земеделието, храните и горите, ГИС система за управление на индустриални зони и много други. 

Facebook коментари