fbpx Откриха музей на розата в Казанлък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Откриха музей на розата в Казанлък

етикети

Долината на розите е посетена от над 220 хил. туристи през 2015 г., като се надяваме тази година техният брой да е още по-голям. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на традиционния розобер, който се организира в рамките на Фестивала на розата в Казанлък. Тя присъства и на отварянето за посетители на новия Музей на розата, който бе официално открит от министър-председателя Бойко Борисов.

„Според маркетингови проучвания, правени на някои от най-големите ни генериращи пазари, именно розата е символът, с който най-често се асоциира България“, подчерта министър Ангелкова. Именно затова и Министерството на туризма се стреми да популяризира още повече Фестивала на розата и атракциите, които може да предложи региона на чуждестранните туристи. Един от осемте културно-исторически маршрути, които министерството е разработило, е изцяло съсредоточен в района, като е в ход изработването на интерактивни карти и брошури, които да представят голямото многообразие на туристическите обекти съсредоточени тук, стана ясно от думите на министъра. Тя допълни, че фестивалът не само привлича все повече туристи от далекоизточните пазари като Япония, Китай и Корея, но фокусира вниманието и на европейците.

Фестивалът на розата е с над стогодишна история, а днес розоберът и свързаните с него празненства ежегодно привличат хиляди български и чуждестранни посетители. Приходите от нощувки в областта за 2015 г. възлизат на над 2 млн., което е ръст от 18% в сравнение с 2014 г. Днешните празненства продължиха и с традиционното Карнавално шествие в града.

Новият Музей на розата е мултифункционален. Основната експозиция е разположена в две дъги. Предвидени са специална зала за дегустация на аромати, вътрешен двор за демонстрации на процеса на розоваренето, конферентни зали, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене. Гостите на музея могат да се докоснат до маслодайната роза, до производството на розово масло и розова вода. Посетителите имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розови продукти. Единствената по рода си експозиция за традиционния поминък розопроизводство в Долината на розите е разположена на площ от 1 200 кв. м.