fbpx Откриха третата линия на метрото, очаква се дневно по нея да пътуват около 60 хил. души | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Откриха третата линия на метрото, очаква се дневно по нея да пътуват около 60 хил. души

Третият метродиаметър бе открит от кмета на София Йорданка Фандъкова, министър Росен Желязков и изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев. Официалното откриване се проведе на станция „Медицински университет”. Цялата трета линия  се състои от 4 етапа и има 21 метростанции. Очаква се новият участък да се  ползва от около 60 000 души дневно.

Модерните мотриси Inspiro и системите за управление на влаковото движение на Siemens Мобилити бяха пуснати официално в експлоатация за нуждите на пътниците в софийското метро.

През март 2016 г. „Метрополитен“ ЕАД възложи на консорциум, състоящ се от Siemens и полския производител на влакове Newag, изпълнението на комуникационните и осигурителните системи, необходими за обезпечаването на движението на влаковете по новия трети метродиаметър на столичното метро. Първоначалната поръчка бе свързана с първата фаза на проекта за осем километра трасе със седем станции и включваше доставката на 20 метровлака Inspiro наред с автоматизирана CBTC-базирана система за управление на движението на влаковете Trainguard MT, компютърна система за гарови централизации Trackguard Westrace MKII, система за броячи на оси - Clearguard ACM 200, диспечерска система за следене на влаковете ControlGuide OCS, комуникационна система Airlink за радиовръзка и непрекъснат двупосочен обмен на данни между бордовите системи на влака и съответното крайпътно оборудване, Power SCADA Sitras RSC - система за централизиран контрол и управление на тяговото електрозахранване, цифровата комуникационна мрежа, информационни табла за пътниците на станциите, включително Digital Station Manager (DSM), и система за управление на автоматичните перонни преградни врати.

По-късно поръчката бе допълнена с опцията за още 10 метровлака заедно със свързаните автоматизирани системи за управление на влаковото движение за още пет станции. Последната мотриса се очаква да бъде доставена през април 2021 г.

Вагоните на влаковете Inspiro са произведени в завода на Siemens във Виена, Австрия, докато талигите идват от завода в Грац. Окончателното сглобяване, изпитанията на влаковете във фабриката и статичното пускането в експлоатация се извършва в завода на Newag в Нови Сонч, Полша.

Максималната експлоатационна скорост на влаковете е 80 км/ч. Подът им е композитна плоча от корк и алуминий, която икономисва тегло и абсорбира звука. Разполагат и със системи за сцепление и спиране (ориентирани към талигите), осигуряващи високо ниво на достъпност и електродинамично спиране почти до състояние на покой.