fbpx Откритото небе на Opel | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Откритото небе на Opel

Откритото небе на Opel

Първият Opel през 1899 година – Patent Motor Car “System Lutzmann” всъщност е кабриолет. Докато откритата каросерия е стандартна по време на ранната епоха на автомобилизма, по-късно тя се превръща в израз на лукс и шик. А в тазгодишното 22-ро рали ADAC Opel Classic Hessen-Thüringen, пет класически кабриолета на Opel и един кабриолет от актуалната гама дават обзор на еволюцията на движението под открито небе.

Opel 8/25 PS от 1920 година е спортен модел с пет места. Разполага с платнен покрив, но няма странични прозорци; пътниците по това време – епохата след I-та Световна война – носят подходящите за сезона дрехи. Четирицилиндровият двигател на Opel 8/25 има мощност 25 к.с. при 1 600 об./мин с двигател с работен обем от два литра, достатъчни за постигане на максимална скорост от 65 км/ч.

През 1937 година, по случай 75-годишнината е представен новия елегантен двуместен спортен модел Opel Super 6 оборудван с авангарден късоходов 2.5-литров шестцилиндров двигател с клапани в главата, с мощност от 55 к.с., които осигуряват максимална скорост 115 км/ч. Версиите седан с две и четири врати, както и кабриолетът се предлагат като такива още от завода. Специалните желания се изпълняват от каросерийни кампании като Hebmüller, Autenrieth, Buhne, Deutsch и Gläser от Дрезден, които създават кабриолет подобен на роудстер с 2+2 места, базиран на Super 6 – по това време движението под открито небе вече е лукс, а не стандарт.

Opel Olympia от 1950 година е по-комфортен модел. Изобилно украсен с хромирани орнаменти, той е символ на следвоенното възстановяване и икономическото чудо. Като кабрио-седан той все още следва повелите на предвоенната мода. За разлика от пълните кабриолети, този открит модел има фиксирани рамки на прозорците, които са свързани с рамката на предното стъкло и завършват в колонките най-отзад.

И така чак до 1976 година, когато Opel отново предлага кабриолет произвеждан от самата фирма. В промеждутъка от 20 години, мечтата за притежание на Opel кабриолет се поддържа от независими каросерийни специалисти като Карл Дойч в Кьолн. По желание фирмата Deutsch преобразува Rekord A от 1963 година в кабриолет, както и Rekord C от 1966 година.

В наши дни четириместната Cascada продължава почти 120 годишната история на Opel в създаването на автомобили за шофиране под открито небе. С новата Cascada, Opel предлага четириместен модел с висококачествен мек покрив. Това е кабриолет за цялата година благодарение на покрива, който се отваря за едва 17 секунди при скорости до 50 км/ч.