fbpx Открива се изложба живопис на Зара Мащенко | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Открива се изложба живопис на Зара Мащенко

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя изложба живопис на Зара Мащенко. Официалното откриване ще се състои на 28.04.2022 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на Галерията и ще продължи до 07.05 2022 г. /вкл./

Изложбата ще представи на любители и колекционери 50 бр. произведения на авторката: "Обич“, "Съвършенство", "Празник в душата", "Нежност", "Прощавам ти за всичко" и много други. Всички картини на Зара Мащенко са рисувани с маслени бои и с пръсти. Тя е първата, която въвежда тази техника.

Зара Мащенко е българска художничка, известна като „Кралицата на цветята“. Родена е на 16 ноември 1936 г. в гр. София. Завършва Държавното хореографско училище, специалност „Балет“, но съдбата ѝ определя съвсем различно бъдеще. Всичко започва през 80-те години на XX век в Киев, Украйна, в периода, когато е омъжена за известния руски кинорежисьор Николай П. Мащенко ( "Пътят към София"). Една сутрин, след странен сън за своята майка, представящ я с картина и запалена свещ в ръка, тя решава да пресъздаде видяното.

Всяка творба на авторката е с изключително усещане за живопис. Платната ѝ говорят за любов, красота, понякога и за тъга. Картините са психологически етюди, разказващи невероятна човешка история. Чрез картините си споделя и своята житейската философия, основана на много обич, вяра, надежда и доброта.

Художничката има над 5 000 картини. Реализирала е над 70 самостоятелни изложби в България и чужбина - Австрия, Германия, Франция, Италия, Белгия, Кипър, Гърция, Бразилия, Русия и др. Зара Мащенко умира на 7 февруари 2019 г. в дома си в София.

Желаещите да посетят „Изложба живопис на Зара Мащенко“ могат да го направят от 28.04.2022 г. до 07.05 2022 г. вкл. /вход свободен/ от 12:00 ч. до 18:00 ч. /неделя и понеделник - почивни дни/ в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.