fbpx Отличиха най-добрите експортьори на годината | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха най-добрите експортьори на годината

За четвърта поредна година бяха връчени наградите “Експортьор на годината“ ,организирани от сайтът exporter.bg, а мястото на събитието бе Народния театър "Иван Вазов". Класациите обхващат фирми от малкия и среден бизнес, защото за сайта е национална кауза, те да бъдат подкрепени.

По данни на Националния статистически институт през 2015 г. предприятията в България са изнесли стоки за 44.949 млрд. лв. 45.4 % от тези 44.949 млрд. лв. идват от експорта на фирмите от малкия и средния бизнес. Това каза при откриването на церемонията по връчването на наградите „Експортьор на годината“ 2015 Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg. Той даде думата за приветствие на Любен Петров, заместник министър на икономиката.

„Износът на стоки се утвърди като един от основните източници на растеж в българската икономика. По предварителни данни на НСИ вече расте и вътрешното потребление, от което малките и средни предприятия трябва да бъдат изключително доволни“, каза Любен Петров.

„Трябва да отбележа, че положителните тенденции, в които се движи българската икономика, продължават и през 2016 г. Всички виждаме какъв е ръстът на БВП за третото тримесечие. През последните години този ръст е над средния за страните-членки на ЕС. Но аз винаги съм казвал, че за мен това не е достатъчно. Ако искаме нашата икономика да догони тези от Централна и Западна Европа трябва да положим още по-големи усилия.

Износът за страните от ЕС представлява 64% от общия износ на България, което дава ръст от 5,9% спрямо 2015 г. Отново положителна тенденция на фона на поизостаналия ръст спрямо Трети страни, извън ЕС. Затова една от основните политики на Министерството на икономиката и екипът, с който работих, беше да търсим нови възможности и нови пътища за МСП в България, извън страни от ЕС. Надявам се, че за тези две години, след участията ни в многото бизнес делегации и форуми, които сме организирали, тази тенденция ще продължи с още по-големи усилия от всички експерти и хора, които се занимават с това и познават тънката материя на правенето на бизнес в България.

Голямата награда за Най-големи приходи от експорт през 2015 г. спечели фирма „Строително оборудване“ ЕООД. Стен Верерстратен, управител управител на компанията получи ценния приз от Любен Петров, заместник- министър на икономиката. За четвърта поредна година Министерството на икономиката бе партньор на събитието.

„Награди като „Експортьор на годината“ отприщват енергията на инвеститори като нас“, каза Стен Верерстратен след получаването на наградата.

Наградата за Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2015 г. отиде при фирма „Рубелла Бюти“ АД. Любен Петров, заместник- министър на икономиката връчи наградата на Светослав Узунов, търговски директор на Рубелла Бюти АД.

Големият приз - за Завоюване на нови пазари през 2015 г., бе спечелен от фирма „Гопет Транс“ ЕООД. Рая Рендакова, рьководител на тьрговския отдел на компанията получи ценния приз от Франк Янсен, изпълнителен директор на СИБАНК и Кънтри финансов мениджър на Кей Би Си за България. За втора поредна година СИБАНК бе генерален спонсор на връчването на наградите „Експортьор на годината“.

За втори път тази година exporter.bg даде награда „Експортьор на годината“ за Устойчивост на развитие. Носител на приза стана фирма „Дионисомарбле-България“ EООД. Собственикът на компанията Василиос Красулис получи кристалния плакет от Любен Петров, заместник- министър на икономиката.

Тази година за трети път бе връчена специална награда За рестарт. Тя е за фирма „Бритос“ ЕООД, постигнала изключителни успехи в експорта и възродила традициите на България в областта на хранително-вкусовата промишленост. Христо Попов, управител на компанията, получи наградата от Йоран Свенсон, президент на Скандинавската камара в България и почетен консул на Швеция у нас.