fbpx Отличиха победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2016 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2016 г.

 

На официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ” за 2016 г.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова връчи Специалната награда на Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.
Наградата беше присъдена за значимия принос на Плевнелиев за развитие на информационните и комуникационни технологии у нас, за постоянната подкрепа, която получаваше българската ИТ индустрия през целия му мандат, за целенасочената му работа за позиционирането  на България и София като регионален хъб на високи технологии и иновации, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки.

 

Николай Денков, служебен министър на образованието и науката връчи наградата в новата категория Internet of Things (IoT) на ИКТ клуб към ТУ-София. Наградата в тази категория поощрява екип от студенти, които през миналата година са разработили проекта Адепт. Адепт е цялостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве, която се състои от 2 основни част – изометричен стик и мобилно приложение.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев връчи наградата в категория „Общинска администрация“ на Столична община - Направление "Архитектура и градоустройство" – за внедрен проект в административното обслужване за гражданите и бизнеса. Потребителите на сайта имат възможност лесно да намират данни в сайта по различни критерии. Също оптимизирана е визуализацията на големи обеми от данни, които се предоставят публично. За целите на устойчивост и мултипликация на проекта са използвани софтуери с отворен код, система за управление на съдържанието (CMS), използване на услуги в cloud.

Младежката награда, която за първи път беше отворена и за ученици, беше спечелена от Звездин Бесарабов от НПМГ за разработения от него проект и прототип "ArduWrite - автоматизация на персонализиран човешки ръкопис".

Победителите в останалите категории са:

Образователна награда - Софтуерен университет ООД – за най-мащабната частна образователна инициатива за провеждане на курс по програмиране в 28 града в страната, както и развиване на програма за дигитален маркетинг и програмиране за деца.

Държавна администрация - Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти – за внедрени електронни услуги, които позволяват всеки гражданин, клиент на аптека да получи информация за това кои лекарства напълно или частично се заплащат от Здравната каса и кои са с най-ниска цена в съответната група.

Корпоративна и социална отговорност – Мусала Софт – за технологичната конференция Muffin, която събира над 2000 софтуерни инженери и ИТ специалисти в България и Македония.
STARTUP компания на годината - Тикий Мобайл Солюшънс ООД - за мобилно приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си, което вече работи в Метрополитен ЕАД София.

Мобилни решения - Алтерко Роботикс EOOД - за проекта за умен дом, наречен Shelly, който позволява дистанционно да се контролират осветлението, електроуредите в дома и машините и инсталациите в промишлени сгради.

Развлекателен софтуер - Уафуу АД – за 3D детска мобилна мултиплейър платформа с образователен характер, която включва технологичната иновация на Google за виртуална реалност за мобилни устройства.

Значителен корпоративен ИКТ проект - VMware Bulgaria – за услуга, чрез която се възстановяват информационни системи в случай на бедствия и аварии. Проектът предлага решение, разработено в България, базирано на облачни технологии, което вече е внедрено в град Авондейл, САЩ.

Журналистическата награда отиде при Йоанна Николова, водещ на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Победителите в конкурса бяха избрани сред над 100 кандидатури от 85 личности, компании и институции.
Освен статуетките и грамотите, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании-членове на БАИТ.