Пазарът на компютърен хардуер спада

През третото тримесечие на 2011 доставките на компютърен хардуер в България са намалели в стойност спрямо същия период през миналата година, според агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. Тежки спадове регистрират доставките на компютърни системи, печатащи и видео устройства. Обемът на хардуера за вътрешния пазар намалява допълнително, а графиката на пазара вече недвуслмислено показва W-образната форма на очертаващата се картина.

До голяма степен резултатите в продажбите на едро и ритейл сегмента следват логиката на резултатите от импорта на храдуер. Известна изненада е голямата разлика в спада в продажбите на едро за тримесечието спрямо импорта, което отново е индикатор за ръст в складовите наличности.

Интересни тенденции, както за тримесечието, така и за деветмесечието наблюдаваме при средните цени в ключовите хардуерни пазари - мобилните компютри vs. мобилните телефони. В първата категория средната доставна цена продължава да пада, докато при мобилните телефони - да расте, при това с феноменални темпове за условия на криза и спад в доходите.