fbpx Пазаруваме все повече онлайн, как да се защитим от киберпрестъпниците? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазаруваме все повече онлайн, как да се защитим от киберпрестъпниците?

Пазаруваме все повече онлайн, как да се защитим от киберпрестъпниците?

Онлайн пазаруването предоставя безброй възможности за покупка на продукти от всякакви магазини по всяко време като се възползвате от комфорта и безопасността на собствените ви домове. Но измамниците и киберпрестъпниците не спят.

Те не се фокусират само върху разплащанията с карти – те действат нашироко, използват различни тактики и се показват в различни роли. Често се представят за медицински и благотворителни организации или финансови институции, като се свързват директно с вас по телефона, чрез текстово съобщение и имейл.

Visa дава няколко съвета, които ще ви помогнат да се защитите, докато пазарувате, четете и общувате повече онлайн. Компанията не само използва сложна технология, за да провери кой използва картата, но също така и изкуствен интелект за откриване на необичайни разплащания и предотвратяване на измами. Благодарение на това само през миналата година бяха избегнати злоупотреби на стойност 25 милиарда долара.

1. Не споделяйте чувствителна информация с непознати: В реалния свят не бихте споделяли конфиденциална информация или да давате пари на всеки, който почука на вратата ви. Същата концепция и безопасност се прилага и онлайн: не споделяйте информация и не превеждайте пари, освен ако не сте 100% сигурни, че познавате и се доверявате на получателя. Никой няма право под какъвто и да е легитимен начин да ви моли да споделяте данни за кредитни карти или чувствителна лична информация чрез имейл или текстово съобщение. Не споделяйте паролите си с никого.

2. Проверете с кого говорите и поемете контрола: Ако някой дойде на вратата ви и твърди, че работи в правителствена институция или във вашата банка, преди да го поканите най-вероятно бихте поискали да видите някаква форма на доказателство. Същото важи в онлайн пространството. Повечето финансови институции или държавни агенции не ви се обаждат директно по телефона. Внимавайте и при исканията за дарения от непознати източници. Вземете имена и информация от лицето, което ви се обажда, или потърсете благотворителната организация, която се свързва с вас, за да проверите дали съществуват и са законни.
Добър навик е да се опитате да използвате различна форма на комуникация от онази, която е приложена, за да се свържат с вас. Например, ако получите имейл, който изисква банкова информация, не отговаряйте, а вместо това се обадете директно на банката си, за да проверите дали е имейлът е достоверен. Ако имате имейл с линк, дори от организация, която познавате, не кликвайте върху него, а отидете директно на уебсайта. Тази обичайна практика ви дава възможността да поемете контрола върху общуването и е по-вероятно така да избегнете измами.

3. Не оставяйте вратата си отключена: Технологичните компании работят усилено за защита на вашето оборудване и за да се уверят, че някой трудно би се възползвал от уязвимостите. Винаги актуализирайте софтуера на устройствата си, когато това бъде предложено от производителя, и използвайте най-новата технология за сигурност, за да сте сигурни, че блокирате киберпрестъпниците, където и когато е възможно.

4. Прегледайте, преди да кликнете: Ако не познавате компанията или лицето, което ви изпраща имейл или текстово съобщение, недейте да кликате върху линковете или да изтегляте файлове и не споделяйте нищо от тях с приятелите и семейството си, освен ако не сте сигурни, че е безопасно. Друг трик е да задържите курсора върху имейла или върху линка с мишката, без да натискате бутоните. По този начин ще се разкрие уебсайтът, към който всъщност ви отвежда връзката. Това ви позволява да проверите дали ви води до легитимния уебсайт или някъде другаде.

5. Обърнете внимание на подробностите: Много измами с имейл или текстови съобщения са с правописни или печатни грешки. Но още по-важно е да обърнете специално внимание на дребните различия в имейл адреса на изпращача или в линковете. Например „ecommerce.com“ не е същото като „e-commerce.com“ Ако смятате, че текстът изглежда неправилно написан или ако имейлът или линковете изглеждат неправилни, това може да е измама.

6. Търпението е добродетел: Киберпрестъпниците или измамниците не искат да ви дадат време, за да разберете, че лъжат. Те могат да създадат усещане за неотложност - да ви поставят строги срокове или да оказват натиск върху вас. По същия начин, ако някое търговско предложение звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така. Каквото и да е искането или предложената ви възможност, винаги отделете време и се погрижете, за да проверите внимателно.

7. Проверете дали магазинът е безопасен: В реалния свят е лесно да разберете дали магазин или сграда изглеждат подозрително или опасно. В онлайн света е много по-сложно - фалшивите уебсайтове могат да изглеждат много истински. Един от триковете е да погледнете името на уебсайта и да проверите дали започва с „https: //“. "S" в края показва, че е сигурна връзка.

Facebook коментари