fbpx Пет гръцки банки с намален рейтинг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пет гръцки банки с намален рейтинг

Пет гръцки банки с намален рейтинг

Международната рейтингова агенция Moody's намали кредитните рейтинги на пет големи гръцки банки и ги постави под негативно наблюдение за възможно ново понижение, като подчертава повишената несигурност относно способността на правителството да постигне споразумение с официалните кредитори в крайния срок, който е 28-и февруари.

Investors Service на агенция Moody's понижи дългосрочния депозитен и основен кредитен рейтинг на следните пет гръцки банки: Piraeus Bank SA (до "Caa2" от "Caa1"), National Bank of Greece SA (до "Caa2" от "Caa1"), Alpha Bank АЕ (до "Caa2" от "Caa1" ), Eurobank Ergasias SA (да "Caa3" от "Caa2") и Attica Banka SA (да "Caa3" от "Caa2").

Това решение се дължи на намалената според агенцията вероятност от системна подкрепа с оглед от една страна на повишената несигурност относно способността на правителството да стигне до споразумение с официалните кредитори на Гърция навреме, за да изпълни своите собствени ликвидни и финансови нужди. От друга страна агенцията определя като вероятно евентуалното намаляване на капацитета на Фонда за финансова стабилност на Гърция за подкрепа на банките, в случай на необходимост.

Новият преглед на рейтинга ще оцени финансовия и ликвиден натиск, на който са подложени тези банки. В допълнение прегледът ще оцени и директните банкови експозиции в гръцки суверенни облигации и влиянието на отслабената работна среда върху качеството на техните активите и тяхната платежоспособност.

 

Facebook коментари