Peugeot показа нов електрически скутер, за който няма да е нужна шофьорска книжка за мотоциклет

етикети: 

Като производител на първия мотоциклет през 1898 г. и на първия електрически скутер Scoot’elec преди повече от 20 години,  Peugeot  Scooters винаги е била отдадена на развитието на мобилността. В този дух подразделението за изследователска дейност обединява усилия с 11 партньора в европейски консорциум.  Проектът EU-LIVE  „Efficient Urban Light VEhicle“ (Ефективно градско леко превозно средство) си е поставил за цел предизвикателството да разработи и проектира електрическия транспорт на утрешния ден, подкрепян от Европейската комисия като част от програмата за проучване и иновации „Horizon 2020“.

Пред консорциума Peugeot Scooters показа своя нов електрически скутер – Peugeot 2.0.,  разработван в продължение на две години, превозното средство в категория L5e,
Замислен като липсващото звено между света на 4-колесните и 2-колесните превозни средства, този концептуален модел – 4-колесно превозно средство е регистриран като 3-колесно, благодарение на предния си размер от 750 мм над изисквания минимум от 460 мм и не изисква шофьорска книжка за мотоциклет, за да бъде управляван. Оборудван е с най-новите технологии на Peugeot Scooters по отношение на мотора. Задвижващият тракт, проектиран съвместно с IFP Energies Nouvelles (обществената организация за проучване, иновации и обучение в сферата на енергията, транспорта и околната среда), е заимстван директно от двигателя  PowerMotion*. Този двигател, изцяло разработен и произвеждан в завода в Мандьор (Франш-Конте),  оборудва Peugeot  Metropolis, 3-колесния скутер с марката на Лъва и символ на наследствeността на Peugeot Scooters.

Тази обновяема версия на 31 kW-тия едноцилиндров бензинов двигател на Peugeot Scooters с дизайн, който ограничава вредните емисии и шума, се присъединява към два електрически мотора на задните колела в проекта EU-LIVE. Следователно използването му се осъществява последователно по време на пътувания в крайградски зони при скорости между 70 и 130 км/ч.

Монтираният в колелетата електрически мотор, разработен от партньорите Elaphe Propulsion Technologies и Brembo за хибридното превозно средство L5e, е наличен и като електрическа версия за 2-колесни превозни средства, която е еквивалент на силов агрегат ICE с работен обем 125 см3.
Системата на задвижване и шасито са внедрени от Peugeot Scooters. Демонстрационна версия на това превозно средство ще бъде представена през първата половина на 2018 г. Проект, подкрепян от целия консорциум, но чието управление е поверено на Peugeot Scooters. С мощност от 10,5 kW, батерия Samsung SDI Battery Systems от 5,3 kWh и заряд на батерията, достатъчен за около 100 км, този скутер от ново поколение демонстрира способността на марката да интегрира иновациите на своите партньори в своята собствена сфера на компетентност, за да усъвършенства 2-колесното превозно средство.

Моля коментирайте