fbpx "Пирогов" получи безвъзмедно UV-C апарат за дезинфекция от български производител | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

"Пирогов" получи безвъзмедно UV-C апарат за дезинфекция от български производител

Българският производител на уреди за UVдезинфекция  „IKIS -Light”  дари безвъзмездно апарат „Exterminator 2020” на УМБАЛСМ „Н.И Пирогов“, за да подкрепи усилията на медиците в борбата с овладяването на пандемията от короновирус.

„IKIS -Light” осъществява производство на уреди за UV дезинфекция съвместно с Philips, като продуктите им осигуряват професионална сигурност и защита от най-висок клас за болници, обществени сгради и помещения.

Дареният апарат Exterminator 2020 е професионален подвижен автоматизиран уред за UV-C дезинфекция на повърхности и въздух, който унищожава 99,9% от наличните микроорганизми в помещенията, включително вируси. Апаратът гарантира над 30% по-добра профилактика срещу инфекциите, свързани със здравните грижи.
Уредът дезинфекцира въздуха и осветените повърхности за кратко време в големи помещения до 450м²., като средният цикъл за дезинфекция с Exterminator 2020 е 10 минути, в зависимост от големината на помещението.  Апаратът работи с 254nm дължина на вълната, която не отделя озон, благодарение на сертифицираните Philips UV-C източници.  Когато сензорите засекат движение в помещението, уредът автоматично спира дезинфекционния процес и незабавно се изключва.
Лампите на апарата разполагат с протокол за тестване от Националния център по заразни и паразитни болести към Министерство на здравеопазването, сертифицирани са за България и ЕС.

При получаването на дарения апарат, проф. д-р Николай Габровски, зам-изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, коментира: „Благодарим за дарението! Впечатлени сме, че подобен уред за UV-C дезинфекция е конструиран и произведен в България. Той ще бъде част от програмата ни за възстановяване на нормален ритъм на работа“.

В ситуацията на глобална пандемия от COVID-19 качествената и безопасна дезинфекция е от изключително значение за намаляването на броя заразени медици и пациенти, а овладяването на вируса зависи и от предпазването на най-уязвимите точки - болниците и линейките, за да не се превърнат те в огнища на заразата. Методът на UV дезинфекцията, който „IKIS -Light”прилага в своите уреди  е с минимално участие на човешки фактор, без „докосване“, ниски експлоатационни разходи и не замърсява околната среда. Има важно приложение и значение в настоящата пандемична ситуация и ще остане и добра практика в бъдещето, защото е начин за справяне с вътреболничните инфекции.