fbpx Планирате ли да купите автомобил през тази година? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Планирате ли да купите автомобил през тази година?

Известно е, че автомобилният бизнес понася сериозни удари от кризата и свития пазар. Въпреки, че август и септември дадоха лека надежда, че може би пазарът на автомобили започва да се раздвижва, през октомври и ноември гръцкият проблем и опасността за еврото отново свиха сериозно портфейлите. Именно в тези месеци едно изследване за нагласите на потребителите за закупуване на автомобил, поръчано от Мото-Пфое, дава интересни резултати. Проучването е направено на анкетен принцип, обхващащо 1000 души на възраст от 20 до 60 години. И проведено от агенция Прагматика.

Важен фактор е, че анкетираните са хора с два пъти и повече над средните доходи на човек у нас. Както може да се очаква 95% от тях имат лек автомобил, а 9% имат два. Звучи обнадеждаващо, че 36% от тях възнамеряват през следващите 1-2 години да си купят автомобил, като 40% от тях ще изберат нов или малко употребяван.

Хората с по-високи доходи са в активна възраст от 18 до 39 години. Над половината са вишисти и най-често семейството им се състои от 3-ма (37,6%) или 4-ма души. В професионалната йерархия една сериозна част са служители (39,3%), 16,7% са собственици на компании, а 13,3% са на средно управленско ниво. Както може да се очаква тези хора определят че живеят добре (82,8%), а 11,8% много добре, едва 5,4% от получаващите над средния доход смятат, че живеят зле.
Запитани за дохода на домакинството си, 42,6% от хората споделят, че разполагат с пари в рамките на 2-2500 лв., 18,6% имат доходи над 2500 лв. Съвсем нормално почти всички хора ползват автомобил ( бил той личен или служебен), а 95,6% имат личен автомобил. По две коли имат 14,7% като останалата част от хората имат един автомобил.

Марковото позициониране при ползването на служебен или собствен автомобил в челната петица на предпочитанията на първо място се нарежда VW, следван от Opel, Renault, Ford, и премиум марката Audi. При личният избор за семеен автомобил хората предпочитат най-много Opel 12,3%, VW- 11,7%, Renault – 11,3%, Ford – 7,6%, Audi – 7,6%, Peugeot – 6%.
Запитани за това, как възприемат дадена марка, те определят Ford, Opel, WV, Skoda като практични автомобили. При премиум марките под определението сигурни и безопасни хората подреждат Volvo, Mercedes, LandRover и на едно място BMW и Audi.
От изследването се оказва, че само 15% от анкетираните имат високопроходим автомобил, което говори за все още слабо проникване на този сегмент. Най-предпочитаните притежавани марки са Toyota, Mitsubishi, Mercedes, Ford, Nissan, останалите марки са с под 1% присъствие. Подходящите за високо-проходими терени автомобили се подреждат Land Rover, Mercedes и BMW, Volvo, Audi.

Един от най-важните отговори в анкетата е този за намерението за покупка на автомобил, независимо дали е нов или употребяван. За отправен пункт е взета „щастливата” 2008 г., когато 36,1% са имали такива планове. В края на миналата година се оказва, че почти няма промяна в този процент – 35,3% имат желание да придобият ново возило.
Кризата явно е повлияла и на сметките на хората с по-добро финансово състояния, защото през миналата година се е увеличил процента на тези, които предпочитат да изберат автомобил на 3 до 5 години (30,4%), докато през 2008 г. 26,6% са предпочитали втора употреба автомобил.