fbpx Плащанията при VR, AR и автономни автомобили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Плащанията при VR, AR и автономни автомобили

Иновациите при плащанията оказват влияние върху редица области на технологичната индустрия. Компаниите се стремят да прилагат най-новите решения, за да осигурят на своите потребители безпроблемно и комфортно изживяване.

Новите технологии на пазара, обаче, повдигат и въпроса как ще изглеждат плащанията в живота на потребителите в близко бъдеще?

Главният оперативен директор на платформата за разплащания Paysafe, Рой Астън разказва за бъдещето на плащанията във виртуалната реалност (VR), добавената реалност (AR) и автономните превозни средства. 

Какво място заемат плащанията в бъдещето на технологичния свят

Според Рой Астън трябва да помним, че при технологиите за плащания е много лесно да заложим високи очаквания предварително. 

„Една блестяща идея, която вълнува потребителите, ще накара бизнеса бързо да я интегрира, независимо дали светът е готов за нея. Не беше отдавна, когато се появиха 3D телевизорите. Само за няколко години видяхме, че 3D очилата само събират прах, а телевизията остана категорично двуизмерна.“, добавя той. 

За разлика от 3D телевизията, развиващите се иновации като добавената а реалност (AR) и автономните превозни средства - са тук, за да останат. 

„Засилен интерес по тази тема е налице“, казва още той. Това ще има въздействие върху различни индустрии и върху живота на хората. А плащанията играят решаваща роля за този успех.”

Още през 2014 г. веригата магазини за дрехи Topshop използва VR и AR за търговия на дребно, за да позволи на клиентите си да "видят" артикулите, преди да ги закупят. Оттогава Amazon, IKEA и други гиганти в търговията на дребно последваха примера им.

Вградени портфейли вече се интегрират и в автомобилните системи. На теория те позволяват на шофьорите да плащат за гориво, пътни такси и други без да се налага да напускат автомобила си. На практика, обаче, за да могат тези тенденции да реализират пълния си потенциал, трябва да е налице правилната инфраструктура. Според Астън тя все още не е напълно готова.

Свързване със заобикалящата ни реалност

„Свързаните автомобили“ или тези, които взаимодействат с заобикалящата ни среда,  могат да бъдат оборудвани с вграден портфейл, но повечето бензиностанции или станции за зареждане, не могат да работят с цифровия портфейл на автомобила, за да улеснят плащането на колонката“, обяснява Астън. 

Сходен е примерът с плащанията в AR и VR, които съществуват от много години, но при тях вече технологията е масово приета. Купуването на стоки във виртуална среда, например по време на Черния петък, е изключително привлекателно за тези, които искат да избегнат тълпите.

„Хардуерът продължава да е скъп, а приемането на плащания в AR или VR не толкова разпространено. Според последните проучвания само 3% от анкетираните потребители са използвали AR или VR за закупуване на стоки“

Според Астън решението на тези проблеми се крие в работата с доверени доставчици на платежни услуги, за да се гарантира наличието на изградена инфраструктура. Тя  е от съществено значение, за да се възприемат иновациите в областта на плащанията. 

Бензиностанциите и търговците на дребно вече отговарят на променящите се нужди на потребителите, предлагайки различни локални методи за плащане, сред които дигитални портфейли или eCash, както и терминали за продажба без касиери, които помагат да се намали недостигът на персонал.

Желанието на потребителите да използват AR и VR при плащанията расте. На въпроса дали биха използвали AR за закупуване на стоки през следващите две години, 28% от тях смятат, че ще го направят, тъй като този метод става все по-широко достъпен и те добиват повече впечатления за него.

Възприемането и ползването на новите технологии при плащанията би се повишило, когато самата услуга стане популярна

"Възприемането на технологиите ще расте и с бума на AR във видеоигрите. Тъй като потребителите търсят нови, вълнуващи преживявания, компаниите ще използват тази технология и ще дадат възможност на потребителите да извършват микротрансакции, докато играят.

За всички индустрии развиването на иновациите в разплащанията и работата с доверени доставчици, ще спомогне за по-доброто потребителско изживяване и ще положи основите за развитието на тези невероятни технологии."