Новият KIA Sportage

Пълна промяна

 
Не са много марките, които предприемат рязък завой точно, когато владеят пазарното положение и публиката аплодира. KIA обаче предприемат това действие, което със сигурност е обмисляно от няколкостотни глави и изкарват на пазара новият Sportage – флагманът, който дърпа напред марката (през 2014 г. той заема 27.5% от общите продажби на бранда). Всички мигат, защото виждат изцяло нов модел, който няма нищо общо с предишния. Шамарът обаче често те кара да „прогледнеш“. 
За първи път видях на живо новия Sportage на есенния автосалон в София. Първата ми мисъл беше, че това е друг, неизвестен модел, който обаче изглежда модерно. Трябваше ми време да свикна с мисълта, че това известен вече модел. Промените са навсякъде – на първо четене най-силни във външния дизайн, но също и в интериора, оборудване, пътно поведение, динамика. Сега, след като карах автомобила три дни, съм на мнение, че маркетинговите глави са си свършили добре работата и със сигурност този нов ход ще бъде успешен за модела. 
 
 
Безспорно няма как да не разпознаете прословутия „тигров нос“, дори и отгоре да няма изписано името на бранда. Сега обаче радиаторна решетка е по-широка и по-ниско позиционирана, което придава на автомобила по-мощен вид. Фаровете са извити отстрани на стилизирания преден капак и продължават към издутите арки на калниците. LED фарове за мъгла в ice-cube форма допълват силата на предната част.
 
 
Задните стопове сега са свързани с хромирана лайсна и тази права линия заявява на пътя своеобразна категоричност. Мигачите и светлините за заден ход са разположени по-ниско и така оптически създават сила на модела. Важно допълнение е, че моделът, който управлявах беше най-високото ниво на оборудване - GT Line с двоен ауспух, 19” алуминиеви джанти, декоративни прагове от неръждаема стомана, товарен борд на багажника от неръждаема стомана перманентно 4х4 управление, с блокаж на диференциала 50:50 и още много допълнения в интериора и системите на автомобила. 
 
Сериозните промени са дали и ново усещане в интериора – комбинация от висококачествени материали и съвременен дизайн. Хромираните елементи в комбинация пиано лак и мека кожа излъчват именно онова усещане за модерност. В следващото видео може сами да се убедите в това. 
 
 
Докато пътуваме се наслаждавам на удобството на седалките, които електрически се регулиране в 10 посоки за водача и 8 за пътника до него. На моята имам и лумбална опора, която регулирам. Широкият подлакътник е удобен и за двамата пътници, без да се бутаме. 
 
 
Харесвам много и отличната камера за задно виждане, която проектира с перфектна визия. 
 
 
И тъй като днес сме станали все по-капризни и като тръгнем на път искаме да не се лишаваме от нищо, багажното отделение заслужава адмирации - увеличено е от 465 литра на 503 литра с много по-практично разпределение на товарното пространство. Адмирирам и автоматичното отваряне и затваряне на багажната врата – само с докосването й, а после с натискането на бутон.
Автомобилът, който управлявах бе оборудван с 1,6л бензинов мотор T-GDI двигател с мощност 177 к.с. Към него е добавена изцяло нова 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител (DCT), (наскоро представена в обновения модел cee’d). При нея има възможност и за спортно шофиране с натискане на бутон и колата веднага виза в друго настроение. На магистралата нагласих круиз контрола на 140 км/ч и средният разход бе 8,5л/100 км, което за подобен автомобил е много добър резултат. Интересното е, че автомобилът има мощност още в ниските обороти. При пътуването ми подпомагат много системата за контрол на мъртвата зона, системата, която разпознава знаците за ограничение.
 
Едно от предимствата на новия Sportage,  е, че идва с високо базово оборудване, като цената на модела започва 37 960 лв. и достига до 68 970 в най-високото ниво. 
 
 

Facebook comments