fbpx По пътя на норвежката сьомга | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

По пътя на норвежката сьомга

За втора поредна година Посолството на Кралство Норвегия и Norwegian Seafood Council организират Дни на норвежката морска кухня в България. Отново специален гост на поредицата от събития е топ готвачът Даниел Руше Мадсън, завладял както професионалната, така и любителската част от публиката с безспорния си чар и експертни познания за норвежката сьомга. Развиването на аквакултурата е част от отговорното отношение на Кралството към глобалните проблеми по изхранването на населението на Земята.

Уникалната комбинация от природа, култура и управление на Норвегия позиционира норвежката морска храна на световно ниво от гледна точка на качество, традиция и устойчивост. Географската позиция на Норвегия в близост до Норвежко море и Баренцово море дава възможност на норвежките рибари за лесен достъп до многобройни морски видове. В допълнение богатството на морските ресурси, което датира от векове, е създало основата на местните общества по морските брегове на Норвегия. И така се е създала културата по отношение на норвежката морска храна. Управлението на норвежкия риболов гарантира, че норвежката морска храна се добива по отговорен начин.

От хайвера до пазара

Процесът на отглеждане на норвежка сьомга започва на сушата в инкубатор. Както и при сьомгата в природата, оплождането на хайвера се извършва в сладка вода. След 10–16 месеца в сладка вода, сьомгата е готова да бъде поставена в рибовъдното съоръжение в морето. Норвежките сьомги се отглеждат в акваферми в морето и във фиорди за 14–22 месеца. Когато рибите достигнат тегло от 4–6 кг., те са готови за преработка. Сьомгата се транспортира с кораби с резервоари за жива риба до съоръженията за преработка на риба, където се почиства, измива и сортира по размер и качество. След това се изпраща за преработка в Норвегия, за продажба в търговската мрежа, или се експортира по суша или въздух до 140 страни в цял свят.

Море от опит

Първото съоръжение в света за отглеждане на сьомга е било построено от двамата братя Грьонтвед през 1970 година. Днес съоръженията за аквакултура – аквафермите за сьомга, повече от 1000 – са закотвени за морското дъно на места с подходящи условия. Чрез автоматични системи рибата се изхранва с прецизно балансирани гранулирани фуражни култури, използва се високотехнологично оборудване за наблюдението на условията, при които тя се отглежда, като се следи съдържанието на кислород, водните течения, температурата на водата. Допуска се едва 2.5% от обема на едно съоръжение да се запълва с риба.

Храна в числа

  • Морската храна е един от най-важните продукти за износ от Норвегия

  • Норвегия е втори по големина износител на морска храна в света

  • През 2014 година Норвегия доставя морска храна в повече от 140 страни

  • Износът през 2014 се равнява на 2.7 милиона тона и 69 милиарда норвежки крони

  • Всеки ден по света се сервират 37 милиона ястия с норвежка морска храна

Достъпност

Благодарение на аквакултурата става възможно доставянето на прясна норвежка сьомга през цялата година, тъй като производството не е сезонно, както при традиционните рибарници. Фокусът върху високото качество на продуктите е в основата на ефективната дистрибуция. Пътят на сьомгата от океана до магазините в България отнема максимум 36 часа.

Норвежка сьомга

Норвежката сьомга съдържа редица хранителни вещества и важна част за балансиран хранителен режим. Тя е отличен източник на протеин, както и на витамини D, A и B12, йод, антиоксиданти и важните морски омега-3 мастни киселини. Протеините в нея съдържат всички необходими амино-киселини и затова са достатъчни за основен източник на протеин в хранителния режим. Сьомгата е много вкусна и може да бъде приготвена по безброй начини, поради което е толкова популярна в редица страни по света. Вкусът също я прави предпочитан избор в детското меню.

Държавна подкрепа

За функционирането на морската хранителна индустрия в Норвегия се грижи Norwegian Seafood Council (NSC). Работата на NSC е съсредоточена в три главни области: съвместни маркетингови активности с компаниите, износители на морска храна, разпространение на пазарна и статистическа информация и управление на комуникационния и репутационен риск.