fbpx Почти навсякъде по Черноморието вече има пречиствателни станции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Почти навсякъде по Черноморието вече има пречиствателни станции

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на околната среда и водите Нено Димов извършиха съвместна проверка на пречиствателната станция в к. к.  Златни пясъци. По време на инспекцията стана ясно, че предстои реконструкция на съоръжението през месец септември. Финансирането е от близо 29 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Почти всички селища по българското Черноморие вече разполагат с пречиствателни станции. Съоръженията са под постоянен контрол с оглед нормалното протичане на бъдещия летен сезон.

Министър Ангелкова коментира, че през следващата седмица ще бъде отбелязана 60-годишнината на курортен комплекс Златни пясъци. „Националните курорти са тези, които създават имиджа българския туризъм. Затова е много важно да бъде регулиран статутът им. Работи се по създаването на ясни и еднакви правила за това как ще се изгражда и стопанисва инфраструктурата, благоустройството, архитектурната визия, градоустройствените параметри, както и всичко, свързано с поставянето временни обекти“, съобщи Николина Ангелкова. Тя добави, че по този начин ще има единен облик на територията на националните курорти, който да се спазва.

Заедно с това бе направна и проверка на неохраняемия плаж Болата. Той е уникален за скалния бряг в района на Калиакра. Пясъчната ивица и заливът са част от защитена зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000 в рамките на резерват Калиакра. Това е едно от най-красивите кътчета по Българското Черноморие.

Плажът не е в даден под наем или на концесия и се води неохраняем. Задължение на община Каварна е да осъществява почистването му, а областният управител на Добрич може да обезпечи водноспасителната дейност, поясни министър Ангелкова. В подобни случаи министерството превежда средства от събраните суми от концесии и наеми – 10% за областните управи и 50% за общините, за да извършват тези дейности, стана ясно от думите й.

По време на инспекцията не са открити нарушения на територията на пясъчната ивица. Двамата министри бяха единодушни, че е необходимо общината да предприеме специални мерки, за да се ограничи достъпът на автомобили до защитената зона.

Министерството на туризма и МОСВ ще осъществяват контрол през целия активен сезон дали всички изисквания се спазват, включително за местата за паркинг и достъпа на рибарите. Заедно с община Каварна ще бъдат обсъдени възможностите за паркиране извън територията на плажа, за да се спре замърсяването му. По отношение на рибарите също ще се търси вариант за разрешителен режим, за могат да возят лодките си.