fbpx Под открито небе | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Под открито небе

Под открито небе

Едва ли има човек, който да не се обърне, когато покрай него мине едно от най-уникалните постижения на автомобилното строителство като MINI, което е само с две места, и в допълнение е кабриолет - иначе казано единственият премиум-автомобил от такъв тип в сегмента на малките коли - MINI Roadster. Настина визията предизвиква усмивки на положително възприятие, а по-артистичните натури остават наистина пленени.

Едва ли има по-удачен сезон от лятото за наслада под откритото небе. Разбира се знойните горещини, губят ефекта от сваления покрив и тогава само здравата климатична инсталация спасява положението. Все пак до към 30 градуса удоволствието да усещащ свободата е ненадминато. До към 80 км/ч също е приятно да се пътува със свален гюрук, защото при по високата скорост въпреки вдигнатите странични стъкла и ветробрана отзад завихрянето започва да става леко досадно.

Бързаме да изпреварим жегите и търсим спасението на планината. Отправяме се към етнографското село Делчево, което се намира на 7 стръмни километра високо в планината на гр. Гоце Делчев. Нашият модел е MINI Cooper S с бензинов 1,8 л мотор и 184 к.с. Текстилният покрив се сваля изключително лесно дори и от жена – достатъчно е да се отключи, без усилие да се натисне назад и да влезе с едно щракане в багажното пространство. Колкото и странно да изглежда, багажникът осигурява повече от изненадващ обем – 240 л, които не се променят и при свален покрив. Много хитър тайник е отворът в дъното на багажника, който осигурява възможност за превозване на по-дълги предмети, но лично аз го оценявам, като възможност да скрия чантата си например в багажника, отваряйки вратичката от купето, без това да се види от недобромислещи очи.

Двуместният автомобил има много елегантен дизайн и със закрит покрив, като две метални дъги осигуряват защита при преобръщане. Съмнявам се, обаче че този автомобил може да се преобърне (разбира се екшън ситуации винаги може да се случват), защото стабилността му е невероятна. Ниският център на тежестта направо го заковава за пътната настилка. Докато катерим завоите по тесния път, които в повечето случаи са напълно обратни усещам какво значи сигурност – нужно е само повече да натискам педала – автомобилът като че ли сам си върви по пътя. А двигателят и предното задвижване, заедно със специалните настройки на окачването, осигуряват истинско удоволствие. Допълнително електромеханичното кормилно управление с променливо в зависимост от скоростта сервоусилване и системата за контрол на стабилността, които са част от серийното оборудване качиха заряда на нашата емоция до максимална степен, когато започнахме да се чувстваме като на рали по планинския път. Въпреки, че в повечето от времето шофирах с по-умерена скорост, разходът е доста впечатляващ – едва 5,1 л/100 км., а на магистралата стигна до 6,0л/100 км. А в градското движение стоп/старт системата реализира допълнителна икономия на гориво.

Въпреки, че защитата на пътниците при кабриолетите е една от основните и най-трудни задачи, тук тя се осигурява освен от предни и странични въздушни възглавници за глави и тяло и от изключително здравата рамка на предното стъкло. Допълнителна защита осигуряват свързаните неподвижно с каросерията дъги за защита при преобръщане от полирана неръждаема стомана, така че да со образува капсула. А аеродинамиката се балансира и от активен заден спойлер, който се издига автоматично при скорост над 80 км/ч.

 

 Естествено при MINI високата класа присъства във всеки модел. Серийно автомобилът е с електрическо регулиране на страничните огледала, системата за контрол на дистанцията при паркиране (Park Distance Control), аудиосистема с MP3- CD-плеър и AUX-In-букса, която буквално ме учуди с доброто акустично възприемана дори и при отворен покрив. Като опция се предлагат система за комфортен достъп и Always Open Timer, както и технологичните комуникационни функции на MINI Connected.

Цената на модела започва от 53 630 лв. с ДДС

 

 

 

Facebook коментари