fbpx Подаръци след Коледа - защо не? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подаръци след Коледа - защо не?

Подаръци след Коледа - защо не?

етикети

Българите отлагат купуването на коледни подаръци за последния момент и правят това непосредствено преди празника и дори в самия ден на Коледа. Декември е традиционно месецът за пазаруването в Централна и Източна Европа, като две трети от чехите (63%), словаците (64%), поляците (66%) и българите (64%) пазаруват коледни подаръци в този период.

Българите обаче са "шампиони" в това да отлагат до последния ден – всеки пети (19,3%) купува подаръци в самия ден на Коледа. За сравнение, в Чехия това правят едва 5%, или един на всеки 20 души.

Това разкрива обширно телефонно проучване, извършено от ПРОФИ КРЕДИТ в страните, в които оперират компании от групата – Чехия, Полша, България и Словакия, обхващащо общо 2500 респонденти от всички държави.

В България се наблюдава още едно интересно явление без аналог по популярност – 16% от запитаните купуват коледни подаръци след Коледа, по време на намаленията. Същевременно, едва 3% са сънародниците ни, които извършват покупките преди началото на месец декември.

Да живеят играчките
Електроника и играчки са най-предпочитаните подаръци в Чехия. Над половината от чехите (52%), както и поляците (51%) подаряват именно такива вещи. Словаците са фенове главно на играчките – една четвърт ги поставят на първо място, докато само 10% от запитаните подаряват електроника. Най-големи любители на играчките без съмнение обаче са българите – почти половината от тях (42%) прекарват времето за пазаруване по Коледа в детските магазини. Обяснението за това може би е фактът, че българинът не пропуска да зарадва най-вече децата с коледни подаръци.

Cash money
Пари и ваучери също показват тенденция да се превърнат в истински коледен хит – през 2012 година 32% от чехите ще сложат такива подаръци под коледното дърво. За България този процент е значително по-нисък – 15%, като предпочитание пред ваучерите се отдава на парите в брой. Словаците предпочитат класически подаръци, като 92% от тях ще ги опаковат лично; подобна е ситуацията в Полша (82%) и България (85%).

Коледа на кредит
Докато едва 6% от запитаните в България отговарят, че са вземали през предишни години кредит, за да купят коледни подаръци, тази година готовност за това заявява почти всеки втори (42,6% от анкетираните). От тях близо половината биха изтеглили сума между 160 лв. и 400 лв. 33% от хората пък биха взели до 160 лв.

Facebook коментари