fbpx Подаръци в последния момент | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подаръци в последния момент

Подаръци в последния момент

Българите предпочитат да подаряват на близките си практични неща за ежедневието, а основното перо за подаръци за Коледа се отделя за закупуване на играчки за децата. Не така стоят нещата в Чехия например, хората тази година ще предпочетат да си подарят пари или ваучери. Но най-любимите класически подаръци във всички страни са играчките, книгите и електрониката, показва допитването.

Това показват резултатите от обширно телефонно проучване на компанията ПРОФИ КРЕДИТ, проведено в страните, в които оперира групата – Чехия, Полша, България и Словакия, с участието на общо 2500 респондента. Най-любимите класически подаръци във всички страни са играчките, книгите и електрониката, показва допитването.

Декември е месецът, в който основно се пазаруват коледните подаръци. Оказва се, че чехите са най-предвидливи от всички - близо половината от хората в страната (46,7%) правят покупките за празниците в течение на цялата година. За поредна година на другия полюс са българите, които отново потвърждават склонността си да пазаруват в последния момент. Едва 3,1% от сънародниците ни купуват подаръци преди началото на декември, 58% правят това в течение на този месец, а 31,5% – в навечерието на Бъдни вечер, часове преди да седнат на празничната трапеза. Пазаруващите в последния момент у нас ще бъдат дори повече от миналата година, когато един от всеки 5 (19,3%) беше посочил, че ще купи подаръци в самия празничен ден.

За сравнение, в Полша, Словакия и Чехия хората, които ще отлагат пазаруването на подаръци за последния ден, са едва между 3% и 7%.

Половината българи ще похарчат за коледни подаръци сума между 40 и 150 лв., сочи изследване на ПРОФИ КРЕДИТ. Всеки пети (21,9%) е планирал да вложи в покупки за близките си между 150 и 380 лв. Средствата са почти толкова, колкото са готови да заделят и поляците. Най-щедри от изследваните страни са словаците, където почти всеки пети (18,5% от запитаните), ще похарчи сума между 380 и 770 лв.

72% от българите заявяват, че досега не са ползвали кредит за покупката на коледни подаръци, докато останалите 28% са прибягвали до заем, за да зарадват близките си за празника. 40,7% от сънародниците ни обаче са готови да изтеглят кредит тази година, като процентът е съизмерим с този в Словакия и Полша, докато в Чехия едва 16,6% от хората биха прибегнали до заем за тази цел.

Най-често посочваната сума, която биха ползвали българите като кредит за Коледа, е между 150 и 380 лв. Чехите, същевременно, отговарят, че ако вземат заем, той ще е по-голям – 56% от отговорилите утвърдително са готови да изтеглят заем за 380 и повече лева.