fbpx Поколението Z: за да е успешен един шеф са важни са меките умения, не професионалният му опит | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Поколението Z: за да е успешен един шеф са важни са меките умения, не професионалният му опит

Водеща снимка
Да

Поколението Z: за да е успешен един шеф са важни са меките умения, не професионалният му опит

Заради пандемията от коронавируса и продължителните локдауни, все повече хора се притесняват за психичното си здраве по отношение на бъдещето на работното място. Именно това е опасение номер 1, следвано от достъпа до работа и равенството в заплащането. Това показва специалното проучване #CtheFuture на световния лидер в областта на HR решенията Adecco Group

Друг интерес факт от проучването е, че днес много повече се ценят меките умения (soft skills), като близо 80% от респондентите смятат, че те ще са по-важни от твърдите в бъдеще. За сравнение, в изследването на Adecco Group от 2019 г. тази цифра бе с 10 процентни пункта по-малка. Тук възниква въпросът кои меки умения ще се ценят най-много в бъдеще.

Според изследването на първо място това е умението за управление на хора и екипи, а на второ – комуникацията. Третото място се различава от това в анкетата от 2019 година, като сега за бъдещите лидери ще бъде много по-важна емоционалната интелигентност. Преминаването към дистанционна работа извежда на преден план способността да се свързваш по дълбок и значим начин с другите, което задържа мотивацията на служителите на работното място.

Междувременно все повече представители на бизнеса се обединяват около идеята, че дипломата не е толкова важна, колкото беше преди. Тази концепция се подкрепя от множество изпълнителни директори и предприемачи, които изтъкват, че опитът им е много по-важен фактор за постигнатото досега от образованието. Въпреки това младите хора изглежда оценяват предимствата на висшето образование, като 54% от анкетираните смятат, че изпълнителният директор трябва да притежава диплома от университета. В проучването от 2019 г. 49% изразяват това мнение.

Макар пандемията от коронавируса да засегна най-вече младите хора по отношение на пазара на труда, над половината от респондентите казват, че са имали възможности за нова или първа работа по време на пандемията. Освен това близо ¾ са могли да натрупат професионален опит в пандемичните времена.

За пост-ковид реалността 87% от младите хора искат гъвкаво работно време, което да им позволява да постигнат баланс между личния и професионалния си живот, като в същото време разчитат на стабилна и дългосрочна работа с фиксиран срок на договора. Едва 26% предпочитат традиционно работно време от 9 до 17 часа.

Според 60% от анкетираните, настоящите мениджъри и изпълнителни директори са подходящи за дистанционно управление на екипи. Това означава, че те са оптимистични относно способността на мениджърите да се адаптират по най-добрия начин към трудните и безпрецедентни предизвикателства пред лидерството в днешно време.

Facebook коментари