fbpx Положителни тенденции на ипотечния пазар през изтеклия ноември | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Положителни тенденции на ипотечния пазар през изтеклия ноември

Положителни тенденции на ипотечния пазар през изтеклия ноември

Само за месец средният размер на усвоените ипотеки е възстановил малко над 9% от стойността си и вече надвишава 40 000 евро. Запитванията са нараснали с 15%, като въпреки активните рекламни кампании, банките привличат предимно „качествени” кредитоискатели. Такива данните на специалистите от Кредит Център
През месец ноември гъвкавост показаха и две от банките, като предложиха продукти, разработени специално за кризата. Това са кредити с фиксирана лихва за началния период от една и съответно две години, като лихвите тръгват от 6,85% за десетгодишни заеми в евро.
В края на календарната година, хората, които купуват имот с кредит, трябва да бъдат по-внимателни при определяне на сроковете в предварителните си договори. Съветът на експертите е да се остави пролука от минимум два месеца, тъй като декември е активен само през първата си половина, а част от ключовите институции са във ваканция през януари, което ще удължи сроковете за събиране на необходимите документи и изповядването на сделката.
 

Според брокери, купувачите на имоти търсят жилища за 40 – 45 хиляди евро, което съпоставено към средния размер на ипотеките означава, че сделките в най-ниския ценови сегмент по различни причини се реализират без или с много малко външно банково финансиране. Въпреки ръстът на средния размер, най-голям дял продължават да заемат кредитите между 10 и 30 хиляди евро. Причината е в нежеланието на по-голяма част от клиентите да поемат по-висок от средния за възможностите им риск.