fbpx Помагаме на български фирми да правят бизнес с швейцарски компании | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Помагаме на български фирми да правят бизнес с швейцарски компании

Швейцария е една от най-привлекателните страни за бизнес и неслучайно там са съсредоточени голяма част от инвестициите на компании от цял свят. Все повече се увеличават възможностите за бизнес между България и Швейцария, а точната информация спестява много време и усилия. От 2004 г. у нас съществува българо-швейцарската консултантска фирма "Униконсулт".
Половината от капитала є принадлежи на Funkwache, една от най-големите фирми за охрана в Швейцария, с 33-годишна история. Собственикът Майнхард Биел е преценил, че българският пазар е много перспективен и това е причина за създаването на "Униконсулт".
Чрез нея осъществяването на директен контакт с швейцарски фирми става много бързо. Ето какво споделя Мариета Георгиева, мениджър на фирмата.

Г-жо Георгиева, от кога съществува "Униконсулт" и каква е основната й дейност?
- Фирмата е посредник между българския и швейцарския бизнес в търсене на контакти и осъществяване на различни бизнес проекти. Швейцарски компании вече имат много голям интерес да инвестират тук в областта на инфраструктурата, строителството, туризма, по-специално летния и културно-историческия, както и в биопроизводството. То обхваща производство на екологично чисти плодове и зеленчуци, билки, чай и биоопа-ковки. Една фирма у нас вече ни потърси, за да им помогнем да изградят първото българско предприятие за производство на биоопаковки на територията на Свиленград. Към нас могат да се обръщат не само утвърдени на пазара в България компании, но и фирми, които започват да работят в момента и се нуждаят от ноу-хау, информация и от добре подготвени, и обучени специалисти. Готови сме да бъдем посредник на предприятия от всякакъв мащаб у нас - не правим разлика между фирма от 5, 50 или 500 души.

По какъв начин подбирате българските фирми, които консултирате?
- От работата ми с швейцарците знам, че за тях коректността е приоритет в бизнес отношенията и се работи по ясно дефинирани правила. Така действа и "Униконсулт". Без коректност с партньорите не може да има добър и печеливш бизнес.
В това отношение не правим компромиси с български фирми, независимо от това кои са и колко големи са те. От тях изискваме да ни предоставят документация от регистрирането на фирмата до момента, в който са ни потърсили. Така можем да видим как се е развивала компанията през целия този период. Ако фирмата е новорегистрирана, след като представи амбициозен проект и добра идея, така можем да разберем в каква насока можем да й бъдем полезни.
Изискваме да се запознаем и с управленския екип на компанията, защото човешкият фактор е много важен при работата. Когато човек е коректен, той е такъв и в бизнеса си.

"Униконсулт" има амбиция да инвестира и в изграждане на паркинги. Разкажете нещо повече за проекта...

- Имаме амбицията да изградим няколко модерни многоетажни паркинги с електронна система за управление и контрол в София, Варна, Свиленград и Пловдив. Започнали сме вече разговори на високо ниво за реализация на проектите във Варна и София. Мисля, че е време вече в България да се създаде една модерна система за паркиране и движение.

Друга дейност на "Униконсулт" е организация на изложби в Швейцария.

- Да, така е. През април организираме изложба-живопис и скулптура в Цюрих на наш млад и талантлив художник - Павел Митков. Оказа се, че интересът на швейцарските галеристи към автори от България е много голям. Сега ни търсят и други български художници, на които сме готови да бъдем мениджъри при изяви в Швейцария.

За контакти:
София 1407
кв. Лозенец, ул. "Любата" № 23
тел./факс: 02/ 868 80 34, 0888 64 88 50
e-mail: marietav@abv.bg