Поморие – древната столица на виното

От дълбока древност основен поминък на населението в югоизточните земи на България е лозарството и винарството. Древните традиции във винопроизводството са били най-развити в античната гръцка колония Анхиало (Поморие).
Историята на поморийското вино датира от времето на първите заселници на Анхиало - древните траки. От гроздето произвеждали превъзходно вино в знак на почит към Бога на веселието и виното Дионисий.
В началото на новата ера римляните продължават традицията на древните лозари. От това време датират няколко декрета за развитието на винопроизводството и лозарството. Това е и периодът, в който белите сортове грозде се превръщат в основен поминък за местното население.
През IV и V век от н. е. със създаването на Византия, се оформят няколко региона за производствени лозя. Един от тях е по Черноморието. Със създаването на първата Българска държава, традициите продължават своето развитие, а по време на Второто българско царство,

Черноморските градове се превръщат в притегателни центрове за търговията с вино
Прочутото Анхиалско вино се превръща в символ на високо качество и става утвърдена марка. Едва след освобождението на България се разгръща и търговията с червени вина от сортовете Мавруд и Памид. През вековете Анхиало се утвърждава като предпочитан производител на висококачествени бели и червени вина.
През 1932 година е създадена първата съвременна изба “Поморие”, която е включена в структурата на един от най-известните производители на вино в България - “Черноморско злато”. Днес технолозите и специалистите от “Черноморско злато” достойно поддържат славата на поморийските вина, следвайки традициите на своите предци.

Новата серия вина „Верона” са патент на поморийския производител. Колекцията събира легендарните с вкусовите си характеристики бели вина „Шардоне”, „Мускат”, „Совиньон блан” и „Lady’s wine”, както и висококачествените червени вина „Мерло” и „Каберне”. Освен с оригиналния си дизайн, колекцията се откроява и с още едно бижу за истинските познавачи – Качивела. Доскоро само специалистите знаеха, че под това име се крие “Мавруд”, който от столетия се е отглеждал край морето.

Доказателство за добрия имидж на поморийските вина са качествените сухи бели и червени вина с марките “Димят”, “Мускат”, “Шардоне”, “Мерло”, “Каберне Совиньон” и много други. Те прославяли българските винарски традиции извън границите на страната години наред.

Всяка година, 80 % от продукциятана завода се изнася за Западна
Европа и Русия

Българските вина са предпочитани в Германия, Франция, Финландия, Полша, Русия, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Израел и Япония.
“Черноморско злато” целогодишно излага за дегустация продукти от най-добрите реколти на завода в известния винен комплекс “Виа Понтика” в Поморие, който е част от вековната поморийска изба.
Марката “Черноморско злато” печели национални и международни награди - “Златен Ритон”, “Вино на годината”, “Винария” и др.

Най-търсени от колекционерите са отлежалите вина от серията “Регалис” и “Златен Ритъм”
Уникалният микроклимат, характерен за българското Черноморие гарантира продукцията на висококачествени вина на поморийския винопроизводител. Новата серия вина съдържа познатия “Совиньон блан” и младото “Каберне Нуво”, в производството, на което само “Черноморско злато” може да се похвали с традиции. “Виното на траките” - “Евмолпия” е с наситен рубинено-червен цвят, екзотичен аромат и балансиран вкус. Тракийският Мавруд ще ви припомни историята на виното и духа на традициите от далечни времена. Изключителният аромат и вкус начервени горски плодове на “Каберне Нуво” ще ви принуди да му простите за “младостта”. Нещо повече - със сигурност ще бъдете запленени от леката му тръпчивост и свеж вкус, които ще ви напомнят за зимата в мартенските дни.