fbpx Поне десетилетие ще е нужно на Непал да се възстанови | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Поне десетилетие ще е нужно на Непал да се възстанови

Възможно е крайната оценка на щетите от кризата, последвала земетресението в Непал, да бъдат много по-високи, отколкото се очакваше коментира Кристофър Дембик, икономист в Saxo Bank. Прякото въздействие се оценява грубо на около 5 милиарда щатски долара. Индиректните последици върху икономиката вероятно ще бъдат много по-лоши и могат да достигнат почти до 20% от брутния вътрешен продукт на Непал. Страната навлиза в „тъмна епоха“. Инфраструктурата, която е от съществено значение за просперитета на икономиката, е напълно разрушена и почти няма съмнение, че Непал ще влезе в рецесия през тази година. След земетресението икономиката на Непал се влоши до нивото на Зимбабве.

Основният приоритет на икономиката е да се поддържа достъпа на страната до чуждестранни валути. Противно на това, което обикновено се приема, туризмът е само малка част от брутния вътрешен продукт на Непал (около 8,2% през 2013 г.), но е вторият източник на чуждестранна валута след преводите на средства от работещите зад граница. През следващите месеци международната финансова помощ ще бъде от решаващо значение, за да се даде възможност на правителството и частния сектор да плащат на чуждестранните кредитори и да стабилизират платежния баланс.

Най-голямото предизвикателство пред Непал няма да бъде събирането на финансови помощи, а разумното им използване. Подобно на много по-слабо развити страни, корупцията е широко разпространена на всички нива в обществото. Въпреки механизма за контрол, въведен от международната общност, може да се очаква поне 10 до 20% от общата стойност на финансовата помощ да бъде загубена чрез измама и незаконно присвояване. Това е почти невъзможно да се избегне.

Възстановяването на една икономика след трагично събитие не е лесна задача. Но следните препоръки, които работят в други държави, могат да донесат добри резултати в Непал:

-              Преосмисляне на монетарната политика с цел да се вземе под внимание нарастващите икономически връзки с Китай. Непалската рупия е фиксирана към индийската рупия, което удари силно икономиката на Непал през последните месеци, в резултат на обезценката на индийската валута. Би било по-уместно да се свърже непалската рупия към кошница от валути, която включва китайския юан;

-              Енергично настояване за инфраструктурен план Рузвелт, финансиран и наблюдаван от международната общност;

-              Развиване на водния сектор, където Китай вече е ключов участник, което предполага инвестиране в образование, за да се изгради местен опит, и подобряване на бизнес климата.

Ще отнеме най-малко едно десетилетие, за да се възстанови от кризата и вероятно повече време, за да се създаде добре образована средна класа, но бъдещето на Непал определено е светло. Тази страна има много потенциал, особено ако успее да развие един ефективен воден сектор.