fbpx Посланички в България отбелязаха денят на жените на ЮАР | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Посланички в България отбелязаха денят на жените на ЮАР

Посланички в България отбелязаха денят на жените на ЮАР

Отбелязването на 60-годишнината на 9 август от похода на жените в Южна Африка (ЮАР) срещу дискриминацията и правата им, бе повод за специален обяд, който даде Н.Пр. Ванеса Калверт – извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в България. Специалният повод бе и причината гостите да бъдат само дами – посланички на различни държави у нас, сред които разбира се и тези на африканските държави (Египет, Судан, Мароко,Алжир, Азайрбаджан, Великобритания, Израел, Индонезия, Бразилия, както и българската Анина Рангелова и гл. Редактор на списанието Ина Георгиева). 

Празникът на жените в ЮАР се чества от 1994 г. насам, с което нацията признава важната политическа роля на жените по време на борбата за освобождение против колонизацията и апартейд. През последните 22 години Южна Африка съществено подобри равнопоставеността между половете и участие на жените в политиката. Въпреки тази промяната в техния живот, много от тях продължават да се сблъскват с трудности. За първото тримесечие на 2016 г. безработицата е по-висока при жените (29.3 % в сравнение с 26,6 % за мъжете). Нещо повече, нивото на безработица сред жените се е увеличил от 24.1 на сто през 2009 г. до 26,7 на сто през първото тримесечие на тази година.

Образованието на младите жени остава все още ниско и повечето момичета не са в състояние да завършат средното си образование. Сред причините са ранна бременност, брак и принуда да стоят в къщи, за да помогат за отглеждането на по-малките деца. 34 % не завършват гимназия, а само 32 % получават някаква квалификация. Това застрашава бъдещето на младите жени, които след това са принудени да живеят в бедност и дори насилие.


 


 

Facebook коментари