fbpx Потокът от хора по бул. Витоша в столицата се възстановява | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Потокът от хора по бул. Витоша в столицата се възстановява

Наемът на кв.м месечно на софийския бул. „Витоша“ е €40 на кв.м месечно и е без промяна в сравнение с година по-рано. Спрямо Европа единствено естонската столица Талин има по-нисък наем – €30 евро на кв.м. Специалистите смятат обаче, че извършената реконструкция на булеварда и освобождаването на подходящи като размер помещения са предпоставки за повече сделки с международни марки. Увеличеният брой на ресторантите и кафенетата е възстановил потока от посетители. Част от банките и телекомите обаче, както и някои местни търговци, които заемаха големите квадратури, се оттеглиха. Но пък има интерес към техните площи.

Районът около улиците „Съборна“ и „Леге“ в центъра на българската столица се е оформил като мястото за предлагане на мода и бижутерия от висок клас и затова цените там са с до 40% по-високи от типичните на бул. „Витоша“.

За втора поред година районът Коузуей Бей в Хонконг окупира върха на класацията с месечен наем 2082 евро на кв.м. На второ място е Пето Авеню в Ню Йорк, чието 11-годишно лидерство беше прекъснато едва в миналогодишното издание на проучването.
Наемите по основните търговски улици в света са нараснали с 3.2% в сравнение с миналата година. В 85% от локациите те са останали непроменени или са нараснали.