fbpx Потреблението на високи технологии в България се увеличава с бързи темпове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Потреблението на високи технологии в България се увеличава с бързи темпове

Потреблението на високи технологии в България се увеличава с бързи темпове

Теодор Милев завършва Техническия университет в София, след това Астън Юнивърсити в Англия. Преди да постъпи на работа в “Microsoft” е работил за “IBM - България” и “Делойт и Туш”.
Той спада към категорията на младите мениджъри, които се отдават на работата и търсят нови начини за реализация на продуктите си. Името му е известно не само в ИТ бранша, но и в бизнес
средите като цяло.
Като мениджър за България на най-богатата софтуерна фирма в света, Теодор Милев споделя своите наблюдения относно ИТ бранша в България, както и бъдещите очаквания за
развитие на сектора.

Г-н Милев, смятате ли, че в България високите технологии вече са намерили своето място?
- Да, смятам. Това се доказа и при проведените наскоро годишни награди “Джон Атанасов”, които се връчват от президента на България. При тази надпревара конкуренцията е голяма - има много млади български специалисти и изследователи, които работят в сферата на високите технологии и заслужават признание и награда. Тъй като ИТ-технологиите имат все по-широко приложение в дома, в офиса и във всички организации, с които работим. Много е важно да се разбере ролята на информационните технологии - те могат да подобрят нашия живот, да подпомогнат комуникациите, обучението и развлеченията. Колкото до хората, които работят в този бранш, то ние трябва да се стремим да предугаждаме и разбираме желанията на клиентите и потребителите. Трябва изчерпателно да им се обяснява какво може да направи предлаганият софтуер за тях, за да се улесни ежедневието им. Човек трябва да се информира коя точно технология с какво може да му бъде полезна. Това е проблем, с който се занимава маркетингът на информационните технологии. Трябва да се знае, че непрекъснато се появяват нови нужди, на които производителите отговорят с нови продукти и ИТ-решения. Затова е много сериозен въпросът как да стигне информацията до крайните потребители.

Какво е приложението на високите технологии сред малките и средните фирми?
- Освен че са най-бързо растящият сегмент измежду организациите, те са и най-бързо развиващите се и като потребители на информационни и комуникационни технологии. Вече и малките и средните предприятия могат да получават ноу-хау, което до момента е било привилегия само на големите фирми.

Достъпни ли са софтуерните решения за МСП?
- Не навсякъде има достатъчно хора, които да разбират управленските задачи, които трябва да реши една фирма. Трябват специалисти, които да бъдат достатъчно добре запознати с информационните технологии и как с помощта на софтуера могат да бъдат решени задачите, които фирмата трябва да изпълни. Едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени е обучението на нашите потребители и партньори. Трябва да се знае кой от софтуерните продукти може да свърши работа. Тук става въпрос
за голям обем от информация, който трябва да стигне до много хора. Ние като компании, които се занимаваме с високи технологии трябва да се научим как най-ефективно да разпространяваме информация за нашите продукти и решения. Сега Майкрософт обявява новите версии за “Windows” и “Office” и въпросът, който стои пред нас е как информацията за новите продукти да достигне до потребителите - това е един много сериозен въпрос.

Майкрософт България стартира най-мащабното представяне на новите си продукти

Операционната система Windows Vista, офис пакетът Office System 2007 и Exchange Server 2007 ще бъдат представени едновременно в световен мащаб.
Партньорите на Майкрософт България, българските бизнес потребители и медиите ще имат възможност да видят и
тестват новите продукти по време на първото по мащабите си роуд шоу, което ще се проведе през октомври и ноември в 5 български града - Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София. Роуд шоуто ще бъде съпътствано и от мобилен демонстрационен център - специален автобус, оборудван с най-съвременни хардуерни решения с инсталираните нови продукти на Майкрософт.
Ще има и роуд шоу, предназначено специално за академичната общност. То ще стартира в Пловдив и ще се проведе в 15 университета в цялата страна.
Windows Vista е най-дългоочакваната операционна система в световен мащаб. Тя е коренно различна операционна система и дава начало на следващо поколение софтуер с близка до естествената работна среда на човек.
Серията Office System 2007 включва над 25 компонента, като най-известни са клиентските приложения Office Word, Office Excel, Office PowerPoint и Office Access. Всички те са с изцяло нов и опростен интерфейс, който минимизира разсейването по време на работа.
Microsoft Exchange Server 2007 e новият 64 битов e-mail сървър. Някои от опциите са увеличен капацитет на пощенската кутия, проверка на електронната поща и изпращане на е-mail по телефона, интеграция с телефонната централа на фирмата, възможност за получаване на гласови съобщения, ел. поща и гласови бележки от проведени телефонни разговори.

Ще идват ли в България още инвестиции в сферата на ИТ бранша?
­- Да, разбира се. Тези инвестиции ще дойдат и от развиването на фирмите в бранша и от разширяващото се потребление на високи технологии, което нараства с бързи темпове.

Много от софтуера у нас все още е нелегален. Кога и как може да се прекъсне това? Дали цените на легалния софтуер не са твърде високи за българските потребители?
- Всяка една цена на софтуерен продукт в сравнение с нула е по-висока. Тук вече става въпрос кога потребителите ще преценят, че допълнителните ползи от ползването на лицензиран софтуер са по-големи от т.нар. “условна печалба”, ако човек не плаща за софтуера. Този въпрос е валиден за всичко, което е защитено с авторски права. Нашата задача е да предлагаме все по-качествени продукти, за които си заслужава потребителят да плати. Вярвам, че новите версии на Microsoft “Windows” и “Office” спадат именно към тази категория.

Какво очаквате да се случи у нас след 01.01.2007 г.? Какъв ще е пътят на ИТ бизнеса?
- Промяната ще е най-вече в начина на мислене. За това как да се развиваме като бранш, тъй като ще има нови плюсове и минуси от нашето членство. България ще трябва да създаде редица национални информационни системи, които ще трябва да изградим като членове на Европейската общност.

Facebook коментари