fbpx Повече безопасен интернет за децата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече безопасен интернет за децата

На специално събитие днес Теленор ще награди децата, които през изминалата година бяха обучени как да се справят с рисковете в интернет в пет детски полицейски академии в страната, а след това успешно предадоха знанията на свои връстници. Киберскаутите ще получат грамоти и таблети от компанията, а също така ще имат възможност да научат повече за развитието на дигиталните технологии и да разменят идеи с експерти в областта.

Образователната кампания на Теленор има за цел да повиши информираността на децата, родителите и преподавателите относно основните видове онлайн тормоз и начините за неговото предотвратяване. Като част от инициативата, Теленор съвместно с Центъра за безопасен интернет ще проведе

Поредица от обучения за деца от 5-ти клас в различни градове в страната ще проведе Теленор. Учениците, които се включат в образователните активности, ще имат възможност да придобият знания и практически умения относно безопасността в интернет, които впоследствие да предадат на своите връстници. Най-активните и успешни „киберскаути“ ще получат награди.

В рамките на съвместната кампания на Теленор и Центъра за безопасен интернет, тази година ще бъде проведено и национално изследване за използването на дигитални устройства от деца на възраст от 0 до 8 години. Проучването не само ще представи актуалните тенденции в употребата на смарт устройства от най-малките потребители, но и ще даде препоръки към родители, учители и възпитатели по въпросите, свързани с онлайн безопасността и основните видове онлайн тормоз.

Според европейско изследване от 2015 г. за употребата на дигитални технологии, децата започват активно да използват смарт устройства още от 3-4 годишна възраст. Таблетите и смартфоните са най-предпочитаните от тях устройства, следвани от лаптопите и настолните компютри. Технологиите се използват предимно за забавление и игри, но все по-рано децата започват да общуват в социалните мрежи и комуникационните програми като Facebook, Skype

и Viber. Родителите от своя страна рядко налагат конкретни правила за употребата на интернет и дигиталните устройства и не са запознати с всички потенциални рискове в мрежата. Това обуславя необходимостта от допълнителни проучвания и материали по темата, които да подготвят родителите, обществото и образователната система за предизвикателствата на дигиталното бъдеще.