fbpx Повече оптимизъм във фирмите за 2014 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече оптимизъм във фирмите за 2014 г.

Повече оптимизъм в очакванията на фирмите за 2014 г. показват резултатите от проучване за бизнес климата, направено от БТПП по методология на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати).
Съществената промяна спрямо миналогодишното изследване е, че в България се увеличава макар и умерено нивото на оптимизъм сред деловите среди за 2014 г., а негативните очаквания намаляват. Признаците за бързо възстановяване не са много, но впечатлението е, че 2014 г. се очаква да бъде по-благоприятна за бизнеса спрямо 2013 г.

Българските фирми са сред първите десет страни по оптимистични очаквания за бизнес климата, общите приходи от продажби и приходите от износ през 2014 г. Докато перспективите за продажбите в страната, инвестициите и заетостта ни отреждат на следващите позиции.
Резултатите от изследването показват, че българският бизнес отново ще разчита на експорта, за да постигне растеж – почти половината от фирмите (49%) очакват по-високи продажби в чужбина. Значително по-скромни са прогнозите за реализираните приходи в страната догодина – същият дял от фирмите (49%) очаква запазване на достигнатите нива на продажбите от 2013 г.
Резултатите в национален план показват че през следващата година около половината от бизнеса в страната прогнозира, че ще успее да запази нивото на инвестициите и броя на служителите си, както през тази година. 

От основните търговски партньори на България най-голям оптимизъм имат фирмите в Румъния, Турция и Белгия. По-умерени са очакванията на деловите среди от Германия, докато сред италианските и гръцките фирми нивото на оптимизъм е значително по-ниско. Едновременно с това българските фирми могат да осъществят успешни бизнес партньорства в Сърбия, Литва и Финландия - държави, които са на първи позиции в изследването. 

Изследването за България показва, че не бива да се подценява възможността за негативно влияние на някои рискове върху очакванията на българския бизнес за 2014 г, сред които са недостатъчно адекватни мерки от институциите за подобряване на икономическата среда и нестабилност в политическата среда у нас.