fbpx Повече ванакционни имоти се купуват за постоянно живеене | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече ванакционни имоти се купуват за постоянно живеене

Благодарение на новата тенденция за трайно установяване на определени групи граждани с руски произход в българските черноморски градове и села, активността на пазара на ваканционни имоти се е повишила с близо 10%, а възстановяването след пролетната криза е бързо. През летния сезон са регистрирани с около 16% повече запитвания в сравнение с първите месеци на 2013 година, отчитат от компанията. В резултат е отчетен и ръстът на реално сключените сделки. Средният бюджет на купувачите остава около 50 000 евро.

Най-често е предвиден за покупка на едностайно жилище в комплекс, подходящ за целогодишно живеене. За руския купувач има няколко определящи избора му фактори: колко от неговите близки или познати са избрали същото населено място, дори същия квартал, доколко мястото е близо до морето и какво е отношението на местната власт към руските граждани и тяхното желание да пребивават постоянно и да развиват бизнес в региона. Ценовите нива обаче се понижават леко с около 4%. Според анализа на Green Life за първи път ставаме свидетели на подобно ярко влияние на геополитически фактори върху пазара на ваканционни имоти у нас.

Вторичният пазар през този сезон представлява около 5% от общия.Въпреки че всички хора търсят спокойствие, красива природа, ниски цени, фактори като религия и общо настроение на местните към чужденците оказва влияние върху избора. По тези причини Дубай е водещ избор за гражданите на Казахстан, които обаче през последните месеци също се появиха силно на нашия имотен пазар.