fbpx Повече възможности за продажба на дивечово месо | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече възможности за продажба на дивечово месо

Шестте Държавни горски предприятия ще инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане, съхранение и първична обработка на дивечово месо. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня”.

По този начин заведенията и търговските вериги ще могат да купуват неограничено и законно месо от диви животни. В момента всички, стопанисващи дивеча в България, имат право да продават дивечово месо само прясно или охладено и в ограничени количества. Единствено Държавните ловни стопанства – „Черни Лом”, „Шерба” и „Витошко-Студена” могат да реализират неограничено трупно замразено месо. В ДЛС „Росица” и пункта в Ботевград могат да продават и разфасовано и пакетирано месо по всички международни и европейски стандарти.
Популацията на дивеч се увеличава, приходите от ловен туризъм са нараснали с 30% за миналата година.

В страната ни няма достатъчно условия за добиването на дивечово месо, съществуват едва две лицензирани кланици за диви животни. Трябва да се създадат условия за легалното движение на дивечово месо в търговката мрежа в страната. У нас се продава единствено замразено дивечово месо, което е внос от Европейския съюз. Голяма част от месото на отстреляните от чужденци животни по време на лов отива в екарисажите, което би могло да се реализира.