fbpx ПР-те: представяме Веселка Вуткова, Директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ПР-те: представяме Веселка Вуткова, Директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM

Стартираме новата ни рубрика „ПР-те“. В нея ще ви срещаме с хората, които са от ключово значение за правилните и навременни комуникации на компаниите със света и реалността. Те обикновено са зад кадър, но тяхната работа често е много напрегната и дори инфарктна. Те са ПР-специалисти от висок ранг и в следващите редове ще се запознаете техния мироглед, любовта им към професията и тяхното лице на обикновени хора. Много често нашата работа на журналисти зависи и от своевременната и професионална комуникация с тях.

Първият ни гост е Веселка Вуткова, която е Директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM. Тя оглавява отдела от 2013 г., като преди това е била регионален бизнес мениджър за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка в Sony Mobile Communications, Германия. Дълги години е мениджър Комуникации в Ериксон Телекъмюникейшънс България ЕООД, а по-късно и Регионален маркетинг мениджър за Балканите в Сони Ериксон – България.

Кое те провокира да се занимаваш с тази професия?

- Работата в сферата на връзки с обществеността е изключително динамична – всеки ден предлага нови предизвикателства, нови възможности и най-вече контакти с много хора. Това е професия, в която няма как да скучаеш или да потънеш в монотонност. Именно това ме мотивира да се занимавам с PR и продължава да ми харесва, кара ме да ходя с желание на работа. Другият важен аспект на професията е, че е много отговорна. Ако някой смята, че корпоративните комуникации са по-лесната част от дейността на една компания, е на много погрешен път. Замислете се само колко значимо и неизменно място заема комуникацията в живота ни днес, в развитието на обществото. Абсолютно всичко може да се постигне с правилна, обмислена и целенасочена комуникация. Затова смятам, че работата ни е градивна и вълнуваща – всичко е в твоите ръце, само трябва да намериш верния път към публиките, до които искаш да стигнеш.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлива?

- Любимата част от работата ми е свързана със социално отговорните проекти, които реализираме. Те ме карат да се чувствам истински щастлива и удовлетворена от факта, че професията ми дава възможност да правя и да допринасям за добри дела. В съвременния свят е недопустимо една компания да няма политика за корпоративна социална отговорност – не само за да гради позитивен имидж. Ключът е в това, всяка фирма да осъзнае своето място в еко системата на обществото и да е наясно как трябва да допринася със своята дейност така, че цялата общност да се развива. Социалната политика трябва да е част и израз на това осъзнаване. Смятам, че в това отношение VIVACOM има много ясна и обоснована стратегия. Ние сме българският телеком, който работи във високотехнологична сфера с непрекъснати иновации – ето защо сме избрали няколко социални сфери, в които работим. Подкрепяме образованието по математика и точни науки, което е ключово за бизнеса ни и цялата индустрия. Спонсорираме редица родолюбиви каузи и инициативи, повдигащи националната ни гордост. И не на последно място две области, които сближават и радват хората по неповторим начин – културата и спортът. Проектите ни в тези сфери ме карат да се чувствам пълноценна и да вярвам, че работата ни добавя истинска стойност за доброто на обществото ни.

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?

- Разликата в самата работа и инструментариум на двете професии не е никак тънка. Рекламните специалисти боравят с по-конкретни от гледна точка на параметри и метрики способи, правят стриктен план – къде ще бъде излъчена рекламата, колко пъти, в кой часови блок или къде ще е публикувана, точните размери на карето или колко билборда на какви позиции ще има и т.н. Всичко е предварително заложено и в реализацията принципно няма много място за изненади. Тази гарантираност обаче, се постига респективно с по-големи ресурси.

Връзките с обществеността от друга страна, разчитат повече на креативност при реализацията, на иновативност и гъвкавост, които да генерират публичност с по-малко средства. Така изглеждат нещата отвътре, в професионалните ни среди.

Но в очите на потребителите разлика вече няма. Те буквално са заливани с информация отвсякъде и смятам, че я филтрират до голяма степен според това дали им е полезна или не, а не къде се я видели. Затова е важно всички комуникационни средства в една организация да действат в синхрон, да отправят едно послание, макар и по различни канали, за да може в крайна сметка то да стигне до желаната аудитория.

Има ли безплатен ПР?

- Безплатен – в смисъл да не си вложил парични средства в него, разбира се, че може да има. Но инвестициите в PR не са само финансови. Има огромни инвестиции на време, енергия, постоянство и човешки капитал в изграждането на позитивни и устойчиви отношения с медии, с институции, с потребители, с всички възможни заинтересовани страни.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?

- Не харесвам негативизма, които за съжаление се шири напоследък. Имам чувството, че хората отправят помежду си много повече обиди и нападки, отколкото позитивни неща. Смятам, че дори да искаш да направиш забележка на някого, трябва да можеш да подбереш правилните думи и тон, с които да го направиш.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- Бих казала, че съм себе си навсякъде – и в работата, и с приятелите ми, и със семейството. Извън офиса може би само забавям малко ритъма и задачите, за да мога да се насладя на всеки момент, прекаран със сина ми. Обичаме да си говорим много, той ми разказва за детската градина, за всичко, което го впечатлява. Ходим да плуваме, а напоследък е запален и по катеренето. Всеки момент с него е безценен и ме зарежда много позитивно.

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?

- Зареждам се най-вече от общуването с детето ми – от неговата енергия, емоции, от малките ни съвместни открития всеки ден. Обичам да пътувам и така си почивам най-добре. Дори няколко дни на ново място ми дават позитивен заряд за седмици напред.

Какво би учил/а още?

- В нашата професия всеки ден учим нещо ново. Самата комуникация с толкова много и разнообразни хора разширява мирогледа ми, показва ми нови гледни точки, провокира нови идеи.

Иначе, съвсем конкретно – бих отделила малко време за обучение по любителска фотография. С възможностите, които дават съвременните смартфони и с малко повече знания, човек може наистина да превърне преживяванията си в красиви спомени за години напред.

В колко започва денят ти и каква първа новина би искал/а да прочетеш или чуеш?

- Започва по-рано, от колкото ми се иска :) В шест часа съм вече на крака и започвам с подготовката за деня. Преглеждам новините и социалните медии. Мечтая си в медиите да чета и виждам повече положителни неща. Защото те се случват…ежедневно… Просто трябва да им даваме повече гласност.