fbpx Практическа интернет телефония | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Практическа интернет телефония

В последните няколко години, с развитието на интернет технологиите, все по-голяма популярност придобива възможността за провеждане на евтини (или безплатни) телефонни разговори през интернет. Въпросът става все по-актуален с развитието и глобализацията на бизнеса и независимо от ребалансирането на тарифите на телекомуникационните оператори, разходите за комуникация си остават съществено перо от бюджета на всяка фирма.

Според проучвания на пазара в САЩ, през 2005 г. се очаква небивал ръст в използването на IP технологиите за провеждане на телефонни разговори. Според някои анализатори е възможно до края на следващата година броят на продадените IP телефонни централи да надхвърли броя на класическите такива. У нас условията за развитието на IP телефония също се подобриха съществено с появата на т.нар. широколентов (или високоскоростен) интернет. Това са ADSL (засега само от БТК), кабелен интернет, наети линии и др. Появилите се през последните 2 години алтернативни оператори (като Орбител, Некском и др.) предлагат фиксирана телефонна услуга също на базата на IP технологията или VoIP (Voice over Internet Protocol). Същото се очаква да стане и с мобилните оператори, когато започнат да предлагат фиксирана телефонна услуга.
Как обаче да се възползваме от предимствата, които предлага интернет телефонията - гъв-кавост, изключително ниска цена и съпоставимо качество с класическата телефония? Големите фирми са си решили въпроса с комуникацията между поделенията им с използването на наети линии или високоскоростен интернет, най-вече с използване на скъпи хардуерни и софтуерни решения. Домашните потребители или малките фирми използват масово придобилия феноменална известност безплатен продукт Skype за телефонни разговори през интернет с помощта на персонален компютър (разговорите между два компютъра, където и да се намират по света са напълно безплатни, достатъчно е да имате що годе приличен интернет, микрофон и слушалки).

Качеството на разговорите е впечатляващо високо

Ако искате обаче от вашия компютър да се обадите на нормален телефон или на вас да ви се обадят от такъв, което е нормална бизнес необходимост, трябва да си закупите платената услуга Skype-Out и/или Skype-In. Цените са много конкурентни, проблемът е, че трябва да платите с кредитна карта, а дори и да имате такава, ако е издадена от българска банка, вероятно няма да бъде приета.
Използването на услугите на алтернативните оператори (като Орбител, Некском) за момента е затруднено поради високите цени на
"последната миля", определяни от собствеността на кабелната инфраструктура от страна на БТК. Вариантите с набиране чрез телефонен номер за достъп, които бяха популярни до април, преди промяната на тарифите на БТК, се обезсмислиха. Услугите по селекция на оператор, когато заработят, ще възстановят донякъде статуквото. Истинската алтернатива обаче остава използването на интернет. В Западна Европа и особено в САЩ се появиха много VoIP оператори, които предлагат свързаност към и от фиксираните и мобилните телефонни мрежи по целия свят, при това на много добри цени (типично около 2 - 4 щатски цента за минута разговор към САЩ или фиксираните мрежи в Западна Европа). Какво е необходимо, за да ползвате услугите им? Достатъчно е да имате приличен интернет и да си създадете "акаунт" при някой от тези оператори. Плащането пак става чрез кредитна карта (или с посредничеството на местни фирми или по банков път). Необходим ще ви е отново компютър (както при Skype) или специализиран хардуерен адаптер, или IP телефонен апарат.Добрата новина е, че цените на хардуерните решения спаднаха драстично през последните 1-2 години, заради масовото им използване

Напълно възможно е да намерите идеално работещо хардуерно решение на цена от порядъка на 100 щатски долара. Интегрираните IP решения в класическите телефонни централи или "чистите" IP телефонни централи са на порядък по-скъпи. Силно съмнителна е ползата от интегрирано решение - по-скоро развитието на пазара ще доведе до съпоставими цени на класически порт на телефонна централа (външна или вътрешна линия) с тази на IP порт.

Използването на евтини хардуерни решения позволява оптимизирането на разходите за комуникация

между поделенията (офисите) на една фирма. При наличие на добър интернет е напълно въз-можно да говорите безплатно между тях, независимо дали клоновете ви се намират в страната или в чужбина. За целта е необходимо да закупите няколко IP телефонни адаптера или апарата и в централния ви офис да имате сървер за обслужване на обажданията. Основното предназначение на сървера е да създаде съответствие между присвоените телефонни номера на IP адаптерите или апаратите и IP адресите им. Друга функция е "оторизацията" (допускане до ползване на услугите) и евентуалното таксуване на проведените разговори. Реализициите на сърверите биват хардуерни и софтуерни, също така има и различни стандарти или протоколи. Най-популярните са H.323 и SIP. В рамките на една локална мрежа (или VPN между офиси) е възможно дори да не се използва SIP сървер (или H.323 gatekeeper). При наличие на маршрутизиране и защита на трафика (firewall) между отделните локални мрежи се предпочита използването на SIP сървер или H.323 gatekeeper. SIP протокола е по-съвременен и по-лесен за използване от H.323 протокола.
Водещ производител на VoIP адаптери е Sipura.com (фирмата беше закупена наскоро от Cisco Systems за сумата от 68 млн. долара). Подробна информация за прозводителите на VoIP обурудване можете да намерите на сайта на VoipSupply.com. Много добър (и безплатен за персонално ползване) е SIP сървера на Brekeke.com. Достатъчно е да го инсталирате на някои от Вашите компютри (работи под MS Windows 2000/XP, Linux и други операционни системи; изисква Java). Много добър VoIP телефонен провайдър към фиксираните телефонни мрежи по света е Dialpad.com. Предлагат се предплатени пакети по 15 или 25 долара без месечна такса или абонаментни договори с фиксирана месечна такса за определени направления (САЩ, Европа и др.). Приемат се без проблеми плащания и с български кредитни карти. Процедурата по регистрация е изключително лесна и бърза.
Независимо, че IP телефонията е чувствителна към качеството
на използваната преносна среда (интернет, наети линии, загуба на пакети, закъснения, разминаване), тя става все по-достъпна и качествена
Съгласно използвани международни критерии за оценка, качеството на връзката при различните протоколи и алгоритми за компресия при IP телефония може да достигне 4.5 (при максимална стойност 5.0).

Пълно съдействие по реализация на самостоятелно и независимо VoIP решение за телефония между офисите ви или за международни разговори през интернет може да ви бъде указано от
"Игъл Инженеринг" ООД (тел.: 02/ 965 0999).